Доступність посилання

ТОП новини

Ванникова: Тимошенко також символізувала корупцію і зв’язки з російською мафією (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує про наміри Євросоюзу переглянути чинні ще з часів аварії в Чорнобилі ліміти на рівень радіації в імпортованих харчах. А прес-секретар колишнього Президента України Віктора Ющенка Ірина Ванникова написала лист до впливової в Європі газети, де сумнівається у справжності намірів Юлії Тимошенко протистояти корупції в Україні. Деякі газети стверджують, що в Україні не заважали ізраїльському «Моссаду» викрадати палестинця Дірара Абу-Сісі. Газети також прогнозують результат футбольного матчу чвертьфіналу Ліги чемпіонів між українським «Шахтарем» та іспанським супер-клубом «Барселона», що має відбутися сьогодні пізно ввечері в Барселоні.

Брюссельське видання EU Observer інформує про кроки ЄС для посилення радіаційного контролю за імпортом до Європи продуктів харчування. За словами голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, Брюссель уже вдвічі-тричі підвищив із 25 березня норми щодо допустимих рівнів радіації в імпортованих до спільноти харчів, особливо продуктів моря з Японії. Баррозу також наголосив, що нинішні норми радіації для імпорту були вперше переглянуті в ЄС із «часів ядерної аварії 1986 року в українському Чорнобилі». Уповноважена ЄС з питань риболовства Марія Даманакі також виловила своє занепокоєння поширенням радіації з японської АЕС «Фукусіма-1» у морських водах. EU Observer цитує речників «Ґрінпіс», котрі наголошують на ознаках тривалого радіоактивного забруднення внаслідок атомних аварій, коли молоко й інші головні продукти харчування, дари лісів, все ще мають високі рівні радіації внаслідок, наприклад, аварії в Чорнобилі, хоча від того часу минуло вже майже 25 років.

Прес-секретар колишнього Президента України Віктора Ющенка Ірина Ванникова написала листа до впливової «Волл Стріт Джорнал», як реакцію на публікацію в цій газеті 28 березня одним із лідерів української опозиції Юлією Тимошенко матеріалу про небезпеку відступу нинішньої української влади від демократії. Ванникова нагадує про вклад Адміністрації Президента Ющенка у боротьбу з корупцією, яку люди колишнього Президента нібито викорінювали в урядах Януковича і Тимошенко від 2005-го до 2009 років. Ванникова наголошує в цьому листі до редактора газети, що «колишній Прем’єр-міністр Тимошенко виступає з деякими дуже сильними заявами щодо корупції, але у минулому вона сама була співвласником найбільшого газового посередника України – «Єдиних енергетичних систем України», котрі символізували корупцію і підтримували близькі стосунки з російською мафією».

Московська «Нєзавісімая газета» стверджує, що в Україні ізраїльській спецслужбі «Моссад» «не заважали викрадати палестинця» і «українські спецслужби опинилися таким чином у центрі міжнародного скандалу». Українська влада до сьогодні обіцяє «з’ясувати ситуацію з викраденням від 18 лютого на території України палестинця Дірара Абу-СіСі, котрий наступного дня опинився в ізраїльській в’язниці». Газета також стверджує, що з визнанням своєї участі у викраденні палестинця «Україна розписалася б у порушенні міжнародних конвенцій». Висунуте Ізраїлем на адресу Абу-Сісі звинувачення є офіційно засекреченим, але в пресу вже потрапила інформація про те, що палестинського інженера, який закінчував свого часу воєнно-технічний виш у Харкові, підозрюють у тому, що він нібито від 2002 року займався в русі «Хамас» розробкою реактивних ракет і навчанням бойовиків. Родичі Абу-Сісі, дружина-українка (мати його 6 дітей), його брат (нідерландський громадянин) подають позов до Європейського суду з прав людини на Україну, Ізраїль та Палестину зі звинуваченнями у бездіяльності та порушенні міжнародних конвенцій.

Польська «Жечпосполіта» інформує про те, що Ганну Герман звільнено указом Президента Януковича з посади заступника глави Адміністрації, де вона відповідала за інформаційну політику Президента. Разом із 6 іншими звільненими заступниками Адміністрації Президента Герман призначена іншим указом Януковича його радником та керівником одного з новоутворених департаментів Президента. «Жечпосполіта» нагадує про те, що у пресі інформували про нібито службу Ганни Герман у лавах агентів КДБ свого часу, де вона під псевдо «Тереза» шпигувала за польською «Солідарністю». Польське видання також нагадує, що сама Герман свого часу заперечувала таку інформацію. «Жечпосполіта» зазначає, що, як подавали українські ЗМ, не виключено, що чоловік Ганни Герман, Сергій Герман, працюючи консулом СРСР в польському Гданську, міг бути агентом КДБ під псевдо «Андрій».

Лондонська «Дейлі Телеґраф» пише сьогодні, що у вечірньому чвертьфінальному матчі Ліги чемпіонів Європи з футболу між іспанською «Барселоною» та донецьким «Шахтарем» лідером, безумовно, є іспанський гранд. Але газета також зауважує, що в останніх матчах іспанського чемпіонату «Барселона» грала досить важко, бо має деякі проблеми зі складом. Британська газета також цитує при цьому Даріо Срну, капітана українського «Шахтаря», котрий не виключає успіху його команди у цій грі з іспанським супер-клубом, що відбувається у середу пізно ввечері на барселонському «Ноу Камп». Срна також сказав, що його команду влаштовує в Барселоні прийнятний для матчу-відповіді чвертьфіналу результат. Гра-відповідь у Донецьку відбудеться 12 квітня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG