Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі діти отруїлись на найкращій молочній кухні міста


Донецьк – Кількість дітей, що отруїлись на молочній кухні Центральної міської клінічної лікарні № 1 у Донецьку протягом 2-6 квітня, сьогодні зросла до 44. Лікарі припускають, що діти могли отруїтись сиром, адже це єдиний продукт, що фасується на кухні вручну. За словами головного лікаря закладу Володимира Совпеля, це найкраща в місті молочна кухня з сучасним обладнанням, нещодавно відремонтована. На його думку, причиною отруєння дітей став «людський фактор».

За попередньою версією, інфікувати єдиний молочний продукт, що вручну виробляється на сучасній молочній кухні у Донецьку, могла лише 70-річна співробітниця кухні, яка прийшла на роботу хвора. Про це сьогодні в Донецьку заявив виконувач обов’язків головного державного лікаря України Сергій Риженко. «Це людина 70-річного віку, з кишечним грипом ходила на роботу. І не поставила до відома керівника молочної кухні і інфікувала продукти харчування», – каже Сергій Риженко.

Усім дітям, що отруїлись продуктами кухні, поставили діагноз «ротовірусна інфекція», тобто кишковий грип. «Сьогодні ситуація з хворими стабільна. 21 дитина переносить інфекцію в легкій форми, 15 – середньої тяжкості. Усі вони поступали з 2 квітня до сьогоднішнього дня. Я сьогодні, спираючись на бесіди з хворими і на історії хвороб, можу сказати, що це проблема молочної кухні», – зауважив Сергій Риженко.

Санітарний режим був витриманий

Між тим, головний лікар центральної лікарні Володимир Совпель стверджує, що справа у людському факторі. «Наша молочна кухня одна з найкращих у Донецьку. 1 грудня ми закінчили капітальний ремонт, технологічно змінили все обладнання, причепитись до чогось тут практично неможливо. Санітарний режим був витриманий, але це випадок, людський фактор… В один якийсь копер, де готується продукція, у нас єдиний немеханічний вихід продукції – ручна фасовка сиру. Ми не виключаємо, що саме на цьому етапі це і трапилось», – говорить Володимир Совпель.

На молочній кухні центральної лікарні харчується 458 дітей віком до трьох років. 44 дитини отруїлись попри те, що, за словами Володимира Совпелі, лише 28 березня співробітники кухні проходили санітарну перевірку. Інфікування інших дітей вдалось припинити, бо співробітники встигли вчасно попередити батьків.

Винних в отруєнні дітей чекає покарання, пообіцяв виконувач обов’язків головного державного лікаря країни Сергій Риженков. «Ми проведемо детальне дослідження і можу сказати, що всі винні будуть суворо покарані. Штрафами ніхто не обійдеться. Ми передамо питання до прокуратури. Все це на контролі у перших осіб держави», – зазначив Сергій Риженков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG