Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильська радіоактивна хмара й досі турбує Францію


Брюссель – У Франції через 25 років після аварії на Чорнобильській АЕС далі вирують пристрасті навколо її наслідків. У центрі уваги шкода, завдана радіоактивною хмарою, що надійшла з місця катастрофи. Об’єднання людей, хворих на рак щитовидної залози та інші патології, ще 10 років тому звернулося до суду, бо його члени вважають, що після вибуху на ЧАЕС влада Франції навмисно применшила ризик. І от щойно судді оголосили, що справу закривають за браком підстав. Як наслідок, хворі та критики ядерної енергетики не приховують свого обурення.

«Радіоактивна хмара зупинилася на французькому кордоні», – саме з цією фразою асоціюється колишній директор Центральної служби захисту від іонного опромінення П’єр Пелеран. Цього 88-річного чоловіка звинувачують у навмисному применшенні небезпеки радіоактивної хмари, що навесні 1986-го перетнула Західну Європу, включно із Францією.

Австрія, Німеччина, північна Італія – всюди були вжиті запобіжні заходи: людям видавали йодовані медпрепарати, заборонили продаж молока та інших продуктів. А от у Франції казали, що небезпеки немає, тож нині вважають, що влада приховала від населення правду про можливі наслідки катастрофи. Звідси й походить фраза: «хмара зупинилася на французькому кордоні».

Імідж атомної енергетики дорожчий за здоров’я населення?

Ймовірною причиною такої поведінки влади цієї країни було небажання псувати імідж атомної енергетики та впливати на інтереси потужного атомного лобі. Оскільки Франція – один зі світових лідерів за кількістю АЕС.

Нині, коли паризький суд вирішив припинити справу, адвокат Асоціації хворих на щитовидну залозу Бернар Фо заявляє, що «це яскравий доказ того, що у Франції ніхто не може посягати на атомну енергетику і що не може бути й мови про покарання когось із її керівників».

Тим часом, деякі експерти справді схильні пов’язувати зростання захворювань на рак «щитовидки» із радіоактивними опадами з Чорнобиля. Водночас, частина медиків заявляє, що констатували зростання цього виду захворювань ще у 70-х роках, тобто, задовго до катастрофи.

І все ж наразі обурення через судове рішення серед частини французького населення не спадає. Особливо серед організацій, які борються за швидку й повну відмову від атомної енергетики.

«Французька влада завжди прикривала атомну промисловість, бо вони тісно пов’язані, – заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Ксав’є Рабію, представник мережі, яка так і називається «Відмова від атому». – Це рішення суду покликане зняти відповідальність із атомної енергетики. Ми вважаємо це провокацією, бо (відмова визнати вину) з’явилася саме тепер, коли триває катастрофа на японській Фукусімі».

«Катастрофа на ЧАЕС триває вже 25 років»

На доказ трагічності Чорнобильської аварії, представник французької антиатомної організації називає тривожну статистику: за даними Нью-йоркської наукової академії, з 1986-го по 2004 роки Чорнобиль забрав життя майже мільйона осіб. Це не повинно ніколи повторитися, каже Ксав’є Рабію.

«Ось уже 25 років триває Чорнобильська катастрофа, адже вона досі не припинилася. Страждають насамперед українці й білоруси, їхні майбутні покоління. Вже близько мільйона осіб загинули через Чорнобиль. Трагічні події у Японії ще раз підтверджують невідкладність рішення: ні! – новим Чорнобилям та Фукусімам», – підсумував представник французької мережі «Відмова від атому».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG