Доступність посилання

ТОП новини

Президент хоче співпрацювати з Митним союзом у форматі «3+1»


Україна хоче співпрацювати з Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі за схемою «три плюс один», заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням «Про внутрішнє та зовнішнє становище України у 2011 році».

За його словами, це дасть змогу забезпечити реальний курс на зближення європейського та євразійського економічних просторів.

Янукович наголосив, що євроінтеграційний курс не був і не буде перешкоджати розвиткові стратегічного партнерства України з Росією. «Для України нормалізація відносин з Росією стала невід’ємною складовою її європейського вибору», – зауважив Президент.

За його словами, у 2010 році країни реалізували важливу частину порядку денного двосторонніх відносин: відновили повноцінний діалог, економічне співробітництво і вийшли на нову формулу стратегічного партнерства України та Росії.

«Черговим свідченням серйозності наших намірів і закономірним результатом спільної роботи у найближчій перспективі стане підписання Декларації про зміст українсько-російського стратегічного партнерства. Водночас, наша принципова позиція в тому, що двосторонні відносини мають базуватися на взаємній повазі національних інтересів», – підкреслив глава держави.

Він зауважив, що саме на цій основі влада сьогодні розглядає питання співпраці України з Митним союзом.

Водночас Янукович наголосив, що Україна має намір цього року вийти на підписання з ЄС угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі.

«Уже цього року ми прагнемо шляхом компромісу усунути розбіжності в позиціях і вийти на остаточне підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі», – заявив Президент.

Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом після приєднання до Митного союзу і встановлення єдиного економічного простору в рамках Росії, Білорусі, Казахстану і України.

Минулого місяця прем’єр Росії Володимир Путін сказав, що створення Україною зони вільної торгівлі з Європейським Союзом може негативно позначитися на її економічних відносинах з Росією, Білоруссю і Казахстаном.
XS
SM
MD
LG