Доступність посилання

ТОП новини

Польські заробітчани переказують додому мільярди євро


Варшава – Понад 4 мільярди євро переказали до Польщі впродовж минулого року поляки, які працюють за межами своєї батьківщини. Це величезна сума, яка стимулює розвиток польської економіки. Проте рекордним щодо кількості переказаних у Польщу заробітчанських грошей буде 2011-й. Через три тижні всі обмеження на працевлаштування поляків скасує Німеччина. Туди можуть попрямувати сотні тисяч польських заробітчан.

Національний банк Польщі опублікував дані своїх досліджень про фінансові вливання у польську економіку від трудової міграції. Сотні мільйонів євро щомісяця надходять до Польщі з тих країн, куди польські заробітчани масово вирушили після вступу країни у Європейський Союз. Після 1 травня 2004 року, коли Польща стала повноправним членом об’єднаної Європи, на Британські острови, зокрема, в пошуках кращих заробітків поїхали два мільйони поляків. Тож левова частка зароблених за кордоном грошей потрапляє до Польщі з Великої Британії та з Ірландії. Ці країни ще кілька років тому скасували всі обмеження на працевлаштування для громадян Польщі.

Натомість Німеччина не відразу зважилася на такий крок, як Великобританія та Ірландія. Проте, навіть зважаючи на обмежені можливості працевлаштування у Німеччині, багато поляків вже тепер працюють у цій країні. За даними польського Нацбанку, щомісяця заробітчани переказують із Німеччини до Польщі понад 100 мільйонів євро. Та невдовзі ці трансфери значно збільшаться. Через три тижні Берлін скасовує всі обмеження для польських громадян, які шукатимуть роботи в Німеччині. За деякими прогнозами, у пошуках праці до Німеччини може вирушити навіть півмільйона поляків.

Тож польські експерти кажуть, що 2011-й стане рекордним щодо кількості переказаних у Польщу заробітчанських грошей. Очікується, що польські заробітчани надішлють у свою батківщину понад 5 мільярдів євро. Причому йдеться лише про ті гроші, які заробітчани переказують банківськими переказами. Насправді ж, твердять експерти, ці суми удвічі, а то й утричі більші, оскільки здебільшого заробітчани привозять готівку, яку важко зареєструвати.

Польський соціолог Мірослав Бенецький, експерт з трудової міграції, вважає, що тепер німецький ринок праці конкуруватиме з тими західними ринками, на яких поляки з’явилися раніше:

«Тепер, коли на німецькому ринку праці польському працівникові буде значно легше влаштуватися, Німеччина стане для заробітчан з Польщі привабливішою країною, ніж інші. Частина поляків, які вже працюють у Великобританії, Ірландії, Голандії чи в Бельгії, перебереться до Німеччини», – каже експерт.

Польські економісти наголошують на тому, що відкриття німецького ринку праці для поляків – це шанс на більші надходження до польського бюджету. Більшість зароблених у сусідній Німеччині грошей поляки традиційно витрачають на своїй батьківщині. Це, в свою чергу, збільшить готівковий обіг у Польщі, стимулюватиме національну економіку, а також збільшить надходження з податків.

Польща потребуватиме ще більше працівників з України

Мірослав Бенецький переконаний, що в цілому наслідки трудової еміграції для Польщі позитивні.

Він каже: «Коли заробітчани повертаються на батьківщину, вони привозять із собою нові знання, наприклад, знання іноземних мов. Також вони позитивно впливають на економічну ситуацію країни, вони засновують нові фірми, зокрема, такі, що експортують свою продукцію на Захід».

Як зазначив у розмові з кореспондентом Радіо Свобода польський експерт, у звязку з черговою хвилею польської трудової міграції можна сподіватися, що в Польщі помітно зросте зацікавлення працівниками з України, особливо ж сезонними робітниками, які влітку збирають врожаї овочів та фруктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG