Доступність посилання

ТОП новини

Качинський закликав домагатися «правди» про Смоленську трагедію


Лідер найпопулярнішої польської опозиційної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський, брат загиблого в минулорічній авіакатастрофі президента Польщі Леха Качинського, закликав поляків у неділю у Варшаві не відступати від намірів дізнатися, за його словами, «усю правду» про Смоленську авіакатастрофу, яка сталася рівно рік тому.

«Ми зібралися тут, щоб вшанувати пам’ять президента Польщі, його дружини та всіх тих, які рік тому нас залишили, так несподівано, так різко і так швидко. Можна про них сказати, як сказав про інших великий поет: Їх зрадили на світанку», – зазначив політик, якого цитує агентство УНІАН.

Ярослав Качинський зауважив, що його рідний брат був представником польської незалежницької та патріотичної традиції, якої, за його словами, бракує нинішній владі.

Качинський закликав продовжити розвивати власне такі традиції в польській політиці, наголосивши, що першим кроком для цього має стати оприлюднення «всієї правди» про Смоленську трагедію.

«Залишити ці справи – це відмовитися від поваги до власного народу, до жертв, до самого себе. Це згодитися на зло минулого та згодитися на зло майбутнє, це потенційне, якого ще немає, але яке може бути», – сказав Ярослав Качинський.

Жертвами катастрофи 10 квітня минулого року в Смоленську в Росії стали 96 осіб, у тому числі президент Польщі Лех Качинський. Польська делегація мала у Катині під Смоленськом узяти участь у заходах пам’яті поляків, яких розстріляли співробітники НКВС у 1940 році.

Серед прихильників популістської партії «Право і справедливість» у Польщі поширені «теорії змови» про те, нібито Росія якимсь чином «влаштувала» ту катастрофу і тепер «намагається приховати сліди».

На початку цього року Міждержавний авіаційний комітет СНД, який розслідував обставини катастрофи, оголосив, що дійшов висновку: безпосередньою причиною трагедії стало рішення екіпажу літака не йти на запасний аеродром за поганих метеорологічних умов, а системною причиною – недоліки в підготовці екіпажу і організації польоту з польського боку.
XS
SM
MD
LG