Доступність посилання

ТОП новини

Трагічні наслідки вибуху в метро Мінська


Прага – Білоруська влада заявляє, що вже затримали кількох підозрюваних у справі вибуху на станції мінського метро «Жовтнева» 11 квітня, який прокуратура класифікує як терористичний акт. Вибух, силою від 5-ти до 7 кілограмів у тротиловому еквіваленті, спричинив смерть 12 осіб, щонайменше 40 поранених перебуває у важкому стані. Загалом від вибуху постраждали понад 150 людей. Ситуація в Мінську залишається напруженою.

За словами заступника генерального прокурора Білорусі Андрія Шведа, із затриманими підозрюваними вже працюють слідчі. Перед цим міліція оприлюднила фотороботи двох підозрюваних у скоєнні теракту на станції метро «Жовтнева» у Мінську. Вибуховий пристрій був схований під лавками на платформі і вибухнув якраз при зупинці поїзда на станції.

Президент Олександр Лукашенко, який править у Білорусі «залізною рукою» з 1994 року, поклявся перевернути країну, «вивернути все навиворіт», щоб знайти злочинців. «Я хочу вам просто сказати, мужики, що нам кинуто серйозний виклик. І треба визнати, що дуже серйозний виклик. Необхідна адекватна відповідь. І ця відповідь має бути знайдена», – зазначив Лукашенко.

Він назвав вибух спробою дестабілізації в державі.

Станція «Жовтнева» розташована лише за 100 метрів від резиденції президента Білорусі. Глава країни не виключив, що цей вибух пов’язаний з попереднім, нерозкритим, коли бомба спрацювала під час концерту в 2008 році й поранила приблизно 50 осіб. Лукашенко, ізольований Заходом після брутального придушення масових виступів опозиції внаслідок президентських виборів 19 грудня 2010 року, також не виключив, що останній вибух міг бути «подарунком з-за кордону».
Президент Олександр Лукашенко на місці вибуху в мінському метрополітені


У Мінську запанував страх

Жителі столиці Білорусі бояться нових вибухів. Люди кажуть, що вони шоковані трагедією на станції метро «Жовтнева» і не виключають нових терактів. Влада посилила заходи безпеки на летовищах, залізничних, автобусних станціях. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій спростовує чутки про нібито виявлені нові спроби терактів на громадському транспорті.

Верховний представник ЄС із закордонної політики Катрін Аштон
Верховний представник ЄС із закордонної політики Катрін Аштон висловила співчуття у зв’язку з вибухом у метро в Мінську. «Я висловлюю співчуття родинам загиблих і поранених внаслідок того, що сталося в Білорусі. Ми стежимо за ситуацією», – заявила вона.

Багато хто в Мінську побоюється, що влада покладе всю вину на опозицію, що сталося й після вибуху 2008 року. Тоді заарештували тисячі людей, але винних так і не знайшли.

Тим часом жителі столиці потягнулися до станції «Жовтнева», вони несуть квіти, свічки в пам’ять загиблих. Білорусь оголосила офіційну жалобу в середу, 13 квітня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG