Доступність посилання

ТОП новини

Контроль за прозорістю вступної кампанії-2011 дуже обмежений (огляд преси)


Київ – Транш від МВФ у розмірі 1,5 мільярда доларів важливий для України, стверджує газета «День». Насамперед, тому, що співпраця з Фондом сприятиме довірі з боку іноземних інвесторів і кредиторів, які бачитимуть, що ситуація в країні під контролем. Кредит важливий ще й для залучення прямих іноземних інвестицій, від яких залежить стабільність національної валюти. Інші аргументи на користь тіснішої співпраці з МВФ наводяться в статті «Індикатор довіри».

Вступна кампанія 2011 року буде набагато складнішою. Як пише газета «Україна молода», умови прийому до вишів сформульовані так, що контроль за прозорістю і чесністю вступної кампанії дуже обмежений. Тому фахівці радять абітурієнтам і їхнім батькам активно захищати свої права і заявляти про порушення. Водночас видання зауважує, що впровадження зовнішнього незалежного оцінювання – фактично єдина успішно втілена за останні роки реформа. Вона різко знизила рівень корупції при вступі, але хабарництво перемістилося вже у сам навчальний процес. Відтак варто посилювати зовнішнє оцінювання і поширювати його вже на оцінювання викладання у вишах. Бо це, як переконує газета, – єдиний спосіб, не реформуючи вищі навчальні заклади, стримувати корупцію.

Нинішня законодавча база України недосконала, містить чимало прогалин, які впливають на механізм формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення. Чи потрібне втручання держави в механізми формування цін на медикаменти? На думку дописувача газети «Голос України», державне регулювання на фармацевтичному ринку – єдиний інструмент, здатний забезпечити українців доступними лікарськими засобами. Про це наголошується в статті «Фармацевтичний ринок: на що витрачають бюджетні кошти».

Людині, яка звернулася у банк із вимогою видати їй вклад достроково, доведеться чекати своїх грошей, можливо, цілий місяць. Громадяни практично втратять можливість у разі виникнення екстрених ситуацій швидко вилучити свої заощадження з банку. Як інформує газета «Факти», Національний банк ініціює внесення змін до деяких законодавчих актів України. Детальніше про них – у рубриці «Поживемо – побачимо».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG