Доступність посилання

ТОП новини

МВФ уже не вимагає пенсійної реформи?


Київ – Україна не збирається припиняти співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Третій транш за кредитною програмою stand-by урядовці сподіваються отримати на початку літа за результатами травневих переговорів із місією МВФ. Водночас залишається відкритим питання, чи готовий фонд вкотре пом’якшити свої позиції щодо пенсійної реформи та інших непопулярних заходів.

Директор департаменту управління державним боргом та міжнародного співробітництва Міністерства фінансів Сергій Макацарія переконує, що відкладення пенсійної реформи в Україні не призведе до нового відтермінування третього траншу за кредитною програмою Міжнародного валютного фонду, на який тепер очікують у червні.

МВФ знову виявив гнучкість, каже урядовець Міністерства фінансів: «Вони вже побачили, як іде у нас дискусія; заяву Президента, що потрібно донести до кожної людини, щоб вона зрозуміла, що таке пенсійна реформа. Вони йдуть на пом’якшення і вже не вимагають. Ми мали до 15 квітня ухвалити рішення про пенсійну реформу – зараз цієї вимоги немає».

Місія Міжнародного валютного фонду працюватиме в Україні 10–20 травня. Якщо переговори будуть вдалими, то в червні до золотовалютних резервів Нацбанку надійде приблизно півтора мільярда доларів.

У березні стало очевидним, що вчасно третій транш не надійде, оскільки Україна не виконала ключову домовленість із МВФ: Верховна Рада навіть не розглядала пенсійну реформу – вкрай непопулярний захід, покликаний зменшити навантаження на держбюджет.

В інтерв’ю Радіо Свобода експерт Інституту міжнародної економіки імені Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд підтвердив, що навесні грошей не буде. Але, на його думку, швидкої пенсійної реформи не уникнути: «Точно написано, що потрібно робити. Головна умова: ухвалити законодавство щодо пенсійної реформи. Це, зрозуміло, не відбудеться впродовж нинішнього місяця. Не буде грошей до кінця червня».

Без МВФ не обійтися

Україна могла б відмовитися від кредитів МВФ, якби зростання її валового внутрішнього продукту протягом кількох років становило від 7 до 10 відсотків, кажуть українські урядовці. Але вони додають, що зараз альтернативи співпраці з МВФ не існує.

По-перше, координація зусиль із цим фондом є своєрідним маяком для залучення інших кредитних та інвестиційних ресурсів. По-друге, вимоги МВФ досить прагматичні – це скорочення державних витрат, щоб надалі Україна не мала потреби в кризових запозиченнях. По-третє, дешевший ресурс Україні знайти важко, каже Сергій Макацарія: «Стандартна відсоткова ставка запозичень Міжнародного валютного фонду – до двох відсотків річних».

У липні 2010 року уряд Прем’єр-міністра Миколи Азарова домовився про відновлення співпраці з МВФ після відмови від угод, досягнутих попередньою владою. Кредитна програма передбачає отримання 10 мільярдів у так званих SDR, або спеціальних правах запозичення. У доларах США це приблизно 15,6 мільярда. З цих грошей Україна встигла отримати менш як чверть – два транші з десяти, які мали надходити щокварталу протягом двох з половиною років.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG