Доступність посилання

ТОП новини

«Імпортний гемодіаліз»: бути чи не бути закордонним клінікам в Україні?


Київ – Близько 3,5 тисяч українців, хворих на гостру і хронічну ниркову недостатність, лікуються методом гемодіалізу (очищення крові). Експерти стверджують: для якісного лікування хвороб нирок варто розвивати приватну медицину. Чиновники ж категорично не погоджуються і не вважають за потрібне налагоджувати співпрацю з приватними центрами.

Скандал довкола центру гемодіалізу, збудованого німецькою корпорацією Fresenius у Черкасах, триває. Визначитись, чи потрібен такий центр, ніяк не можуть місцеві чиновники. Вони переконані, що для лікування хворих на ниркову недостатність вистачить уже наявних ресурсів. Тому на те, щоб платити за це приватній структурі, немає законних підстав, та й потреби у такому центрі немає, кажуть вони.

Пацієнти ж категорично не згодні. Хворі скаржаться на те, що якість послуг, які надаються державним медичним закладом, не витримує ніякої критики.

Натомість представники місцевої влади запевняють: процедуру гемодіалізу проводять на належному рівні. Заступник начальника головного управління здоров’я Черкаської ОДА Олег Найдан запевняв Радіо Свобода, що ресурсів обласної лікарні достатньо, щоб повною мірою забезпечили лікування хворих на хронічну хворобу нирок у регіоні.

Оплачувати ж послуги приватної клініки недоречно ще й тому, що якість послуг, які надаються державним лікувальним закладом, аж ніяк не нижча, заявляє він. «Абсолютно схожий, відповідний і на такій самій сучасній апаратурі, як і там. Ми можемо надати цю послугу самостійно, на нормальному рівні, відповідно до тих протоколів, які затверджено, і в повному обсязі для всіх жителів Черкаської області. Для чого нам далі робити співробітництво з фірмою?» – пояснив заступник начальника головного управління здоров’я Черкаської ОДА.

За новий центр – хворі, медики і… дипломати

Пацієнтка Галина Миколаївна, яка має досвід лікування у державній клініці, вже понад рік проходить процедури у німецькій клініці Fresenius. Хвора не згодна зі словами чиновника: «Там ми ледь ноги волочили. Там не було такої якості лікування. На кожну процедуру ми мінімум на 50 гривень купували медикаменти. Чому не допускають сюди людей лікуватись? Тут у нас все відкрито, ні копійки не платимо, а там кошти йшли поза хмари…»

Головний лікар центру гемодіалізу Fresenius Володимир Новаківський
Головний лікар центру Володимир Новаківський наголошує, що процедура гемодіалізу є досить складною і може повернути пацієнта до повноцінного життя лише тоді, коли всі етапи процесу очистки крові відбуваються на належному рівні.

«Сам гемодіаліз: по-перше, якісно очищена вода, по-друге, якість діалізаторів (вони бувають досить різні), якість концентратів для діалізу, якість апаратури, яка часто відпрацювала свій термін уже два-три рази, тривалість сеансів діалізу. Місць діалізних в Україні не вистачає, тому сеанси скорочують, щоб узяти більшу кількість хворих на лікування», – пояснює головлікар.

Зараз у діалізному центрі за кошти німецької сторони вже лікуються 73 людини. За словами медиків, центр здатний повноцінно лікувати втричі більше пацієнтів. Але для цього треба врегулювати співпрацю з державою.

Цього разу у вирішення питання втрутились дипломати. Лише після того, як посол Німеччини в Україні зустрівся з очільником Черкаської ОДА, проблему вдалось зрушити з мертвої точки. Місцева влада зобов’язалась ухвалити рішення вже найближчим часом. Утім, десятки хворих на ниркову недостатність Черкащини можуть не дочекатись, поки місцеві чиновники все ж остаточно визначаться у ставленні до іноземних клінік, оскільки за відсутності повноцінного лікування тривалість їхнього життя може обраховуватись днями .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG