Доступність посилання

ТОП новини

Колишній голова СБУ Смешко прибув на допит у ГПУ


Колишній голова Служби безпеки України Ігор Смешко прибув до Генеральної прокуратури для надання свідчень у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

«З метою... щоб давати показання як свідок у Генеральній прокуратурі. Очевидно, це пов’язано з тим, що з вересня 2003 року по лютий 2005 року я очолював Службу безпеки України», – повідомив колишній голова СБУ біля будівлі управління.

При цьому він допустив, що дійсно може мати інформацією, яка цікавить слідство.

Смешко назвав колишнього охоронця екс-президента Леоніда Кучми Миколу Мельниченка «державним злочинцем». Цю свою позицію він пояснив тим, що Мельниченко «під час запису в першому кабінеті держави записував відомості, які становлять державну таємницю, потім тривалий час ця інформація потрапляла до закордонних спеціальних служб та іноземних громадян і використовувалась виключно задля шкоди і суттєвих втрат оборони і безпеки України».

Колишній голова СБУ також висловив переконання, що Генеральна прокуратура України не мала права закривати кримінальні справи проти Мельниченка. «Я знаю, що у січні 2001 року було порушено три кримінальні справи стосовно колишнього майора Мельниченка. Ці справи, на мою думку, я залишаюсь з цією думкою, були протиправно закриті у березні 2005 року тодішнім Генеральним прокурором Піскуном, під час головування у Службі безпеки пана Турчинова», – сказав Смешко.

При цьому він висловив переконання, що розкрити вбивство журналіста Георгія Гонгадзе «абсолютно неможливо без розслідування цих трьох протиправно закритих кримінальних справ стосовно майора Мельниченка».
XS
SM
MD
LG