Доступність посилання

ТОП новини

VIP-cауни чи дитячі майданчики?


Парк імені Кірова у Дніпропетровську
Парк імені Кірова у Дніпропетровську

Дніпропетровськ – Парк імені Кірова у Дніпропетровську потрапив у приватні руки. Дніпропетровська міська рада передала зелену зону в 12 гектарів на баланс структурі, створеній незадовго до ухвалення рішення. Опозиція і природоохоронці обурені: рішення міської ради незаконне. До того ж, підозрюють, що замість дитячих майданчиків у парку можуть з’явитися зони для відпочинку місцевих бізнесменів.

Цей парк колись був гордістю Дніпропетровська. Квіти, фонтани, алеї, гойдалки, літній кінотеатр… Зараз територія швидше нагадує смітник: повалені дерева, зруйновані атракціони.

Захаращену зелену зону її новий балансоутримувач – «Асоціація захисту тварин» – обіцяє перетворити на диво-парк. Наміри, кажуть, шляхетні: встановити дитячі майданчики, каруселі, облаштувати зоопарк. Керівник структури Володимир Осиченко запевняє: об’єкт буде соціально орієнтованим, хоча інвесторові доведеться на доброчинних засадах вкласти в реконструкцію 2 мільйони гривень.

«Ми пропонуємо місту зробити абсолютно соціальний, некомерційний парк відпочинку та розваг для дітей, і зокрема, зоозону», – запевнив керівник Асоціації.

Опозиція сумнівається

Представники опозиційних фракцій міськради обурені: конкурс із визначення балансоутримувача парку влада провела без належного кворуму. Також, зазначають, викликає сумніви репутація приватної структури, створеної за три місяці до конкурсу і не поміченої досі в інвестуванні до якихось доброчинних проектів.

У плані реконструкції парку депутати помітили зовсім не соціальні об’єкти – віп-зони та сауни. Депутат міської ради Олексій Салкоч заявив, що балансоутримувачем парку мають бути винятково комунальні підприємства, як це є в інших зелених зонах. Підводні камені у рішенні міськради вбачає і його колега Борис Васильєв.

«Інвестор в односторонньому порядку зможе передавати парк в оренду. Більше того, у зв’язку з фінансовим становищем він може змінювати інвестиційні зобов’язання. Наприклад, замість дитячої бесідки може з’явитись сауна», – зазначив депутат Борис Васильєв.

Хто вирубав дерева?

Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко став на захист нового власника парку. За його словами, муніципальних грошей на утримання парку бракує, а структура, хоч і не була ще балансоутримувачем, вже допомагала з облаштуванням території. Наразі в парку вирубали десятки дерев та кущів, однак міський голова зазначає, що новий балансоутримувач до цього не причетни й.

«Були випадки, коли місцеві жителі вирубували там дерева. Але претензії не до цієї організації, вона дерев не зносила. Вона тільки намагається навести порядок», – каже міський голова.

На балансі приватної структури паркова земля майже у центрі Дніпропетровська перебуватиме у найближчі 49 років. Між тим природоохоронці збираються скаржитись на рішення міськради до прокуратури.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG