Доступність посилання

ТОП новини

Частка використання нових технологій відображає рівень розвитку (світова преса про науку і технології)


Прага – Щорічне дослідження Світового економічного форуму показує, що використання нових технологій є важливим показником економічного лідерства, продуктивності та ефективності економіки світу. Вчені поки що не можуть виявити те, що становить основу Всесвіту – чорну матерію. Ще одна відчайдушна спроба не увінчалася успіхом для групи міжнародних вчених в Італії. Не виключено, що наймудріші цивілізації ховаються одна від одної в так званих «чорних дірах».

«Нью-Йорк Таймз» інформує про ще одну сумну для США тенденцію: чи не найбільша світова економічна потуга, виявляється, відстає сьогодні від інших націй у використанні обчислювальної техніки і новітніх технологій зв’язку. Про це йдеться у щорічному звіті Світового економічного форуму. Вже другий рік підряд спостерігається тенденція відставання США у згаданих показниках. За дослідженнями у 138 країнах, котрі виробляють майже 99 відсотків від світового ВВП, США опинилися за минулий рік лише на 5-му місці за аналізом понад 70 економічних і соціальних показників використання обчислювальної техніки та новітніх технологій зв’язку. На першому місці тут Швеція, за нею йдуть послідовно Сінгапур, Фінляндія і Швейцарія. Автори дослідження вважають ці показники чи не ключовими у проявах успішності економічного, технологічного просування держав. Дослідження показало швидке просування тут так званих «азійських економічних тигрів». Так, окрім Сінгапуру, успішним є Тайвань, котрий є 6-м а індексі використання обчислювальної техніки і комунікаційних технологій, далі йдуть 10-а Південна Корея, 12-й Гонконг. Японія тут лише 19-а. Китай займає 36-е місце, Індія 48-а, Бразилія – 56-а, Росія лише 77-а. Україна аж 90-а.

Світова преса продовжує інформувати про широкомасштабні пошуки так званої «чорної матерії»,яка, за даними вчених, може складати до 90 відсотків маси Всесвіту. Про всю складність і численні перешкоди на шляху вчених пише англійський тижневик New Scientist. Так, підготовка до чергового експерименту з нейтрино в пошуках такої невловимої «чорної матерії» в підземних глибинах у шахті в штаті Міннесота у США закінчився 17 березня цього року для фізиків пожежею. Питання «чорної матерії» мучить вчених ще з 1970-х, коли було продемонстровано, що якась невидима матерія повинна забезпечувати гравітаційний зв’язок, щоб, так би, мовити утримувати «вкупі» Галактики. Виявлення цього «клею» допомогло б краще зрозуміти мікросвіт, елементарні частинки, уявити, що ж сталося внаслідок так званого Великого вибуху Всесвіту.

Та ж «Нью-Йорк Таймз» інформує про ще одну невдачу з пошуком «чорної матерії» в італійському тунелі гори Ґран-Сассо в Центральній Італії. Це був експеримент під керівництвом Елени Апріл, професора фізики з Колумбійського університету США, з групою вчених, які упродовж 100 днів спостерігали за допомогою дуже чутливої фотоапаратури в тунелі Ґран-Сассо за рухом елементарних частинок через чан із понад 60 кілограмами рідкого ксенону. Вчені не виключають, що 100 днів для такого «полювання» замало. Фізики також прогнозують, що «чорна матерія» складається з хмар екзотичних субатомних частинок, залишених Великим вибухом, які слабо взаємодіють із масивними частинками і проходять крізь Землю, як дим через сітку. Незважаючи на постійні невдачі з полювання на цю невидиму основу Всесвіту , вчені все ж продовжують пошук, бо вважають, що сама ідея варта того.

Британська «Дейлі Мейл» публікує точку зору російського вченого з Інституту ядерних досліджень у Москві В’ячеслава Докучаєва, котрий вважає, що у центрах деяких чорних дір при комбінаціях певних умов виникає область, у якій теж можливе існування простору і часу. У деяких чорних дірах тіла (фотони, частинки і планети) можуть обертатися довкола центральної сингулярності. Для чорної діри сингулярність – це центральна область, де простір і час стають нескінченними. На думку ж російського вченого, в окремих випадках час і простір там можуть виникати знову. Лондонська газета наголошує, що вчені давно знають про ймовірне існування фотонів на стабільних рівнях замкнутих орбіт всередині заряджених чорних дір. Докучаєв не виключає, що в таких чорних дірах можуть бути частинки і навіть планети, котрі тягнуть світло і тепло з світлових променів та енергій центральних сингулярностей. Професор Докучаєв також думає, що таких умов цілком досить для існування там життя: «Розвинуті цивілізації можуть спокійно існувати всередині особливо великих чорних дір в ядрі галактики, при цьому вони невидимі ззовні»,– цитує російського вченого «Дейлі Мейл».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG