Доступність посилання

ТОП новини

Пулітцерівська премія як заохочення журналістів


Так виглядає золота Пулітцерівська медаль
Так виглядає золота Пулітцерівська медаль

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах 18 квітня оголошують лауреатів Пулітцерівської премії, яку вважають найпрестижнішою нагородою у галузі журналістики, літератури, музики й театру. Заснував премію Джозеф Пулітцер, відомий журналіст і видавець, фундатор Школи журналістики Колумбійського університету в Нью-Йорку. Він заповідав мільйони на премію свого імені. Премію присуджують щорічно з 1917 року .

Лауреатів визначає Наглядова рада, до складу якої входять видавці газет, науковці, президент Колумбійського університету та, цитую заповіт, «інші поважні люди, не журналісти і не редактори».

Премія невелика, за американськими стандартами, – лише 10 тисяч доларів, але винятково престижна.

За моральною вагою її порівнюють із кінематографічним «Оскаром». Цього року нагороду Пулітцера вручають з 21 категорії, причому найбільше – 13 категорій – у ділянці журналістики. Назвемо бодай декілька з них: «За служіння суспільству», «За видатне розслідування», «За розкриття національно вагомої теми», «За міжнародний репортаж», «За редакційний коментар», «За висвітлення місцевих новин»…

Провінційна газета подає приклад усій країні

Показовий приклад – вручення Пулітцерівської премії за 2009 рік міській газеті Las Vegas Sun у Лас-Вегасі, штат Невада, у категорії «За служіння суспільству».

Нагороду присуджено за серію репортажів молодої журналістки Александри Барзан, яка розслідувала причини низки нещасних випадків із робітниками на будівництві. Редактор газети Браєн Ґрінспен каже у телевізійному інтерв’ю: «Що зробила Александра? Вона вивчила кожний нещасний випадок на будівництві і перевірила, яких заходів уживала урядова Агенція виробничої безпеки і чому стільки смертельних випадків сталося – щошість тижнів упродовж півтора року. Внаслідок наших публікацій робітники відмовилися ставати до праці, поки адміністрація не поліпшила заходів безпеки. Відтоді там не було жодних смертельних випадків».

Поздоровлення газеті надіслав cенатор від штату Невада Геррі Рід, лідер демократичної більшості у Сенаті Конгресу США.

«Я дуже щасливий з того, що газета Las Vegas Sun отримала Пулітцерівську премію. Це фактично чемпіонський титул, чудова новина для штату Невада і для всього видатного колективу газети. Сподіваюся, що й інші газети наслідуватимуть приклад Las Vegas Sun», – сказав тоді сенатор.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG