Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід


Близький Схід

Прага, 30 березня 2001 - На палестинських територіях зросло напруження після того, як у четвер ізраїльські підрозділи ввійшли в контрольоване палестинцями місто Хеврон на західному березі Йордану. Тим часом Президент США Буш закликав Ізраїль послабити блокаду палестинських земель для відновлення там нормального життя, а палестинських лідерів закликав стриматися від насилля і заарештувати тих, хто несе відповідальність за останні терористичні акти.

Міністр оборони Ізраїлю Бен-Елізер погрозив надіслати на контрольовані палестинцями землі війська, якщо палестинські лідери продовжуватимуть насилля. Підрозділи сил безпеки впроваджено лише до Хеврона, де днями палестинський снайпер застелив однорічну дитину і поранив її батька. Перед входом військ Хеврон обстріляно з танкових гармат.

Збройні сутички між палестинцями та ізраїльськими силами безпеки тривали також у місті Газа. Унаслідок перестрілки загинув палестинський поліцейський і двоє цивільних осіб. Тим часом у середу ввечері ізраїльські танки і вертольоти обстріляли бази поліції і гвардії Арафата, унаслідок чого двоє осіб загинули і понад 60 були поранені.

Ізраїль звинувачує найближчих соратників Арафата в організації останніх терористичних актів в Ізраїлі. У зв’язку з останніми сутичками і дальшим напруженням обидві сторони виступили з категоричними заявами, які можуть свідчити, як уважають оглядачі, про дальше посилення конфронтації.

Арафат, приміром, заявив, що ізраїльські військові заходи не зупинять палестинського повстання, яке продовжуватиметься доти, за його словами, «доки над кожним мінаретом і церквою і над стінами Єрусалима не підніметься палестинський прапор». Тим часом лідер керованого Арафатом руху Фатах Ахмед Хелис погрозив: у випадку, якщо ізраїльські підрозділи повернуться на контрольовані палестинцями території, то кожна п’ядь ізраїльської землі стане об’єктом палестинських нападів.

До цього слід додати також заяву Міністра оборони Ізраїлю Бен-Елізера, який погрозив відплатними акціями за кожний терористичний акт проти Ізраїлю і висловив сподівання, що Арафат урахує урок останніх ударів. За словами Бен-Елізера, мета цих атак є продемонструвати, що лише переговори можуть провадити до вирішення конфлікту. Раніше ізраїльський Прем’єр-міністр Шарон заявив, що він готовий сісти за стіл переговорів лише після припинення інтифади (тобто повстання) з боку палестинців.

Президент США Буш теж виступив із заявою в справі ізраїльсько-палестинського конфлікту. Він закликав палестинських керівників припинити дальшу хвилю насилля, засудити терористичні акти і заарештувати їхніх організаторів.

Держсекретар США Пауел мав у цій справі телефонну розмову з Арафатом. Він теж закликав палестинців припинити насилля для відновлення переговорів.

Президент США Буш звернувся також до ізраїльського керівництва послабити тиск на палестинські землі і дати можливість відновити там нормальне життя. Досі новий Президент США не висловив конкретних намірів безпосередньо ан_ажуватися в ізраїльсько-палестинські переговори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG