Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з поширенням туберкульозу в Україні практично вийшла з-під контролю


Ситуація з поширенням туберкульозу в Україні практично вийшла з-під контролю

Київ, 23 березня 2001 — Ситуація з поширенням туберкульозу в Україні практично вийшла з-під контролю. Порівняно з минулим роком кількість тих, хто помер від цієї недуги, збільшилася на 10%. Про це сьогодні йшлося в Міністерстві охорони здоров’я напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

Основну групу хворих на туберкульоз формують, перш за все, безробітні, робітники, медичні працівники та пенсіонери. Лікарі звертають увагу на те, що тепер повернулися колись забуті гостроплинні форми туберкульозу, від яких помирають молоді люди, діти та підлітки.

Зростає кількість хворих у закладах пенітенціарної системи – вони є основним розсадником інфекції. Небезпечне те, що подальша доля звільнених в Україні практично не прослідковується. Відтак вони стають відкритим джерелом активного туберкульозу.

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, епідемічна ситуація загострилася в усіх країнах світу, особливо в європейському регіоні. Дуже багато хворих на туберкульоз реєструється в Східній Європі.

Упродовж останніх 10 років смертність від туберкульозу в Україні зросла майже втричі. Назагал по Європі цей показник сягає 30%. Однак в Україні ситуація ускладнюється низьким рівнем життя та соціального забезпечення. Тому європейська спільнота вже не раз наголошувала на тому, що якщо в Україні ситуація і надалі буде практично безконтрольною (а відтак держава перетвориться на розсадник інфекційних захворювань), то це може вплинути на міжнародні відносини між європейськими державами та Україною.

В Україні запроваджується стратегічна система боротьби з туберкульозом під назвою "ДОТЦ(DOTS)-терапія". Запровадження такої системи в країнах, що розвиваються, мало позитивні результати. Про це заявив заступник директора Інституту фтизіатрії та пульмонології Академії меднаук України Василь Мельник у переддень Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG