Доступність посилання

ТОП новини

Думки народних депутатів щодо переслідування опозиціонерів в областях


Думки народних депутатів щодо переслідування опозиціонерів в областях

Київ, 3 квітня 2001 - На превеликий жаль, усі ми маємо можливість спостерігати, як у деяких регіонах України чинна влада переслідує активістів опозиційних громад- ських угруповань. І коли у столиці це переслідування ще більш-менш орієнтується на правове поле, то в облас- тях наявне повне свавілля законодавства та Конституції у дотриманні прав і свобод громадян.

Політична боротьба у регіонах України практично завжди була і залишається менш цивілізованою, аніж у Києві. Очевидно, дається взнаки традиційність столичних та регіональних політичних методів: периферія у вічному відставанні від столиці. Тож, коли у Києві, принаймні, відомо, скільки осіб , що брали участь у подіях 9 березня, затримано, де вони і що з ними, то провінції далеко до такої конкретики та визначеності. Хоча в обох ситуаціях бувають винятки.

Політиків, з якими я мала розмову з приводу переслідування опозиціонерів у областях, жодною мірою не були здивовані такими діями владних структур. Ще б пак! У всіх, ясна річ, свій погляд на подібні речі. Віктор Суслов із фракції “Яблуко” висловив диференційований підхід щодо цього.

Говорить Віктор Суслов:

“ У такій справі треба розбиратися індивідуально. Якщо переслідують людей, які не порушували законодавство, то це випадки нетерпимі. Про них повинна знати громадськість. Про них потрібно інформувати Верховну Раду. Зовсім інше питання, коли йдеться про затримання осіб, які , прикриваючись знаменами опозиції, здійснювали хуліганські вчинки( я маю на увазі дії молоді проти міліції). Це неприпустимо у рамках чинного законодавства. Якщо такі люди будуть покарані, це буде правильно і доцільно, і аж ніяк не пов’язано із придушенням опозиції в Україні”.

Іван Бокий , член фракції “ Лівий центр” поділився своїм, доволі песимістичним, поглядом на дії регіональних опозиціонерів.

Говорить Іван Бокий:

“У столиці ще можна щось комусь довести, на місцях ми живемо за такими, власне, дикими правилами, за якими жили колись. І це страшно. Страшно тому, що людина, яка має свою думку і може вільно виражати її у столиці, у тій же Вінниці, Полтаві чи Херсоні робити цього не може. Чому? Держава ж одна…”

Лідер фракції комуністів Петро Симоненко при слові “опозиція “ зрозумів, що йдеться саме про комуністичну опозицію і перевів розмову у напрям приду- шення дій комуністів у регіонах. Однак, зважимо і на точку зору пана Симоненка.

Петро Симоненко:

“Боротьба проти опозиційних сил у регіонах – це демонстрація неспроможності влади вирішувати ті проблеми, які сьогодні опозиція від імені більшості нашого народу ставить як головні. Це явище можна подолати, якщо будемо розуміти: не проти окремих випадків треба вести боротьбу, треба вести боротьбу проти системи, бо система через залякування, шантаж, підкуп, погрози веде боротьбу за власне існування. Ось чому ми поставили гасло “Україна – без режиму Кучми, Ющенка”.

Складається враження, що більше говорять в Україні про переслідування опозиціонерів у регіонах, то більшим є це переслідування. Українське замкнене коло…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG