Доступність посилання

ТОП новини

Російські кораблі без погодження з Україною вийшли в море


Російські кораблі без погодження з Україною вийшли в море

Севастополь, 4 квітня 2001 - Загін з 3-х бойових кораблів Чорноморського флоту Росії покинув свою базу у Севастополі і тримає курс до берегів Грузії, днями до них приєднається ще два російських судна. Про це в середу повідомила прес-служба російського флоту. Як стало відомо, росіяни узгодили цей вихід лише з оперативним черговим українського флоту.

Перед екіпажами десантних кораблів “Азов” і “Ніколай Фільченков”, а також буксиру СБ-5 поставлено завдання з евакуації російської військової бази в Грузії. Зокрема, з Батумі до Новоросійська морем вивозити-меться військова техніка та особовий склад десантних підрозділів. Як повідомила флотська газета “Флаг Родіни”, керує операцією командир дивізії десантних кораблів ЧФ Росії капітан 1-го рангу Валерій Куликов, а на борту кораблів перебуває велика група офіцерів штабу флоту.

Таке високе військове представництво місцеві спостерігачі пов’язують з тим, що грузинські власті і населення не дуже привітно ставляться до російських військових моряків. Саме тому операція з евакуації проходитиме з порту Батумі, а не з Поті, де зараз розташована грузинська військово-морська база і де на початку 90-х морська піхота Чорноморського флоту залишила кривавий слід під час боїв з підрозділами місцевих ополченців, які підтримували тодішнього президента Грузії Звіада Гамсахурдію.

Як повідомили у прес-центрі Військово-морських Сил України, про вихід російських бойових кораблів, росіяни завчасно попередили лише оперативного чергового ВМС. Тим часом про цю операцію Чорноморського флоту Росії, який дислокується на українській території, українські військові до повідомлень у пресі нічого не знали. Не було сповіщено про це і Міністерство закордонних справ України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG