Доступність посилання

ТОП новини

Обговорення проекту конституції Європейського союзу


Обговорення проекту конституції Європейського союзу

Страссбург, 05 квітня 2001 - Тим часом у Страссбурзі закінчується чергова сесія Європейського парламету. Одним із питань, що найбільше привернув увагу європеських парламентарів - це обговорення проекту конституції Європейського союзу. У дискусіях на цю тему взяв участь Президент Німеччини Йоганес Рау.

Під час нинішньої сесії Європейського парламенту у Страссбурзі, її учасники обговорили питання щодо внесення поправок до деяких базових документів світової організації торгівлі, аби спростити процедури розв’язання торговельних непорозумінь, обговорили також проблему кризи в сільському господарстві, пов’язаної з епідемією ящуру серед худоби, вислухали протести представників Польщі, Угорщини і Чехії у зв’язку із занесенням цих держав до так-званого чорного списку країн підвищеного ризику поширення серед тварин захворювань на ящур, обговорили шляхи зміцнення спільної європейськоївалюти «євро», тощо.

Але головними, мабуть, були дискусії, які стосувалися проекту конституції Європейського союзу. Наскільки важливим є це питання свідчить той факт, що аби взяти участь у дебатах до Страссбурга прибув Президент Федеративної Республіки Німеччини Йоганес Рау.

Частина європеських парламетарів, зокрема, британців остерігаються, що схвалення країнами-членами Європеського Союзу спільної конституції може призвести до того, що Європеський Союз перетвориться у централізовану унітарну державу. Але якщо бути відвертими то, якраз, ідею про єдину Федеративну Державу прагнуть втілити в життя чимало німецьких політиків.

Однак Президент Німеччини Йоганес Рау у своїй доповідді перед членами Європейського Парламенту наголосив, що Європейська конституція повинна чітко зазначити, що Європейський Союз не перетвориться в централізовану супер-державу, а радше сприятиме побудові федерації національних, суверенних країн. При цьому німецький Президент наголосив, що він не має на увазі створення європейської федерації за моделлю Німецької Федеративної Республіки, йдеться про Євросоюз в якому всі держави є рівні, суверенні і незалежні.

У своєму виступі Йоганес Рау зазначив, що в багатьох громадян країн ЄС (не лише політиків) закрадається підозра, коли мовиться про федерацію і європейську конституцію. Але слід зрозуміти, що європейська конституція, якраз для того й потрібна, аби не допустити перетворення Європейського Союзу в унітарну державу з центром у Брюсселі. В правдивості своїх слів німецький президент намагався ще раз переконати британських політиків.

Відомо, що у Великобританії питання схвалення конституції Європейського Союзу є дуже чутливим. Парламентські оглядачі вважають, що навіть сам Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блеер ще занадто далекий від думки про можливе існування Європейського Союзу із спільною конституцією, спільними збройними силами, спільною валютою, тощо.

Йоганес Рау вважає, що майбутнє європейської конституції залежить від трьох елементів, а саме: дотримання принципів схвалених саммітом ЄС в Ніцці, не допущення концентрації влади Брюсселем і третє - створення двопалатного Європейського Парламенту з метою покращення європейської легітимності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG