Доступність посилання

ТОП новини

Активісти комуністичної Чехословаччини постануть перед судом?


Активісти комуністичної Чехословаччини постануть перед судом?

Прага, 5 квітня 2001 – Акцію під таємною назвою «Asanace» – в перекладі на українську це означає санітарне розчищення – було організовано комуністичним режимом тодішньої Чехословаччини. Її було спрямовано проти так званих внутрішніх ворогів країни, насамперед, тих, хто підписав Хартію-77 – документ, який засуджував тоталітаризм і його прислужників. Акція тривала сім років. Реакція комуністичної системи була жорстокою. Всіх, хто підписався під Хартією, режим переслідував, причому всіма можливими способами, фізичним і психологічним тиском, моральними знущаннями і фізичним розправами при допитах.

Безпосередньо жертвами акції «Аsanace» стало близько 50 осіб, двадцять з яких, не витримавши репресій, змушені були покинути свою країну й виїхати за кордон. Серед них, наприклад, Карел Сідонь, дисидент з великим стажем, а нині Голова об’єднання євреїв Чеської республіки. Як згадує пан Сідонь, йому одразу ж наказали виїхати з країни. У відповідь на відмову почались допити, обшуки, звільнення з роботи. Після п’яти років переслідувань Карел Сідонь все ж змушений був покинути Чехословаччину. Від’їзд з батьківщини цілком змінив його житття. І ті, хто пережив всі випробування дома, сьогодні згадують до найменших подробиць вишукані методи тортур особливо в середині 80-х років.

Документи акції «Asanace» вивчає нині Комітет у справах розслідування злочинів комунізму. Зокрема, його член Їржіна Новотна відзначила, що вдалось розшукати постанову міністерства внутрішніх справ комуністичної Чехословаччини, на основі якої ця акція розпочалась. Цікаво, що й досі не вдалося достеменно з’ясувати, хто конкретно з тодішніх компартійних функціонерів вигав цю глибоко цинічну назву для акції «Аsanace», тобто «Розчиства». Однак, цілком очевидно, що від часу ухвалення постанови, тобто від 77-го року в усіх подальших таємних документах мовиться про те, щоб викинути з країни всіх небажаних осіб, насамперед тих, хто підписав антикомуністичну Хартію-77.

Документи розстеження Комітет передав одному з районних судів Праги. На основі свідоцтв очевидців і віднайдених документів до суду за переслідування і знущання над дисидентами має бути притягнуто п’ятьох активних організаторів і виконавців акції «Аsanace», між якими і Яромір Обзіна, тодішній міністр внутрішніх справ Чехословаччини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG