Доступність посилання

ТОП новини

Проблема ЄС - Калінінград


Проблема ЄС - Калінінград

Брюссель, 09 квітня 2001 - Цього понеділка у Люкіембурзі відбулась чергова сесія Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ 15-ти країн членів ЄС. У роботі цього форуму також взяли участь глави дипломатичних відомств 7-ми країн кандидатів у Європейський Союз. Сторони обговорили практичні аспекти розширення Євросоюзу та питання Калінінграду, який може опинитися в ізоляції від Росії після розширення Європейського Союзу.

У процесі підготовки Європейського Союзу до прийняття в свої шеренги нових членів, тривалий час географічно відірвана від Росії Калінінградська область лишалась поза увагою спільної зовнішньої політики ЄС.

Грім вдарив зовсім недавно, після зустрічі європейського керівництва з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у Стокгольмі. Проблема Калінінградської області вилізла більмом на оці ЄС.

Дійсно, якщо поглянути на географічну карту Центральної Європи, то після долучення до ЄС першої групи нових країн, Калінінградська область опиниться в оточенні держав - членів Євросоюзу. Тому питання врегульвання спрощеного наданння транзитних віз для російських громадян, яким потрібно регулярно курсувати з основної території Росії у Калінінградську область та навпаки, питання облаштування залізничних та транспортних магістралей, котрі сполучатимуть російський анклав (тобто калінінград) із материнською частиною Росії, а також визначення статусу енерго -магістралей стали тепер голвними пріоритетами шведського головування в Європейському Союзі.

Це питання стане також головним наступного тижня під час засідання Ради співробітництва між ЄС та Росією в якому візьме участь росіський віце-прем’єр пан Христенко.

Під час люксембургської зустрічі глав дипломатичних відомств країн - членів ЄС та країн-кандидатів виступив комісар Єврокомісії у закордонних справах Кріс Паттен. Він розповів, що не так давно відвідував Калінінград, який справив на нього гнітюче враження: на підприємствах області застаріле устаткування, високий рівень безробіття, дуже часті випадки на захворюання на туберкульоз, а також СНІД. Калінінград можна назвати центром злочинності в Центральній Європі, адже загальновідомо, що 50% доходів жителів Калінінграду одержується від неформальної та кримінальної діяльності, в тому числі від торгівлі наркотиками. Ці елементи, - зазначив Кріс Паттен, - негативно впливають на соціальний клімат Польщі і зокрема Литви через територію якої щороку транзитом переміщається понад 9 млн. росіян. У зв’язку з цим Кріс Паттен вважає за доцільне запросити на засідання комітету співробітництва між Росією і Калінінградом губернатора Калінінграду пана Єгорова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG