Доступність посилання

ТОП новини

Новий президент Молдови комунiст Владiмiр Воронiн пiдвищуватиме роль держави у житті громадян


Новий президент Молдови комунiст Владiмiр Воронiн пiдвищуватиме роль держави у житті громадян

Кишинів, 10 квітня 2001 – Під час інавгурації новий президент Молдови Владімір Воронін сказав про те, що він має твердий намір підвищувати роль держави. На його думку, лише таким чином сьогодні можна зробити прорив у економіці, соціальній сфері та культурі. Воронін заявив, що «держава більше не буде вартівником, на очах у котрого чиновники затвердили своє право над усіма формами власності – від державної до приватної. За словами президента, держава має позбавити чиновників більшості «заборонних» повноважень, зробити транспарентними всі види податків, а також модернізувати банківську систему. Керівник країни переконаний у тому, що держава повинна стати на захист виробників товарів, незважаючи на форму їх власності.

«Ми повинні захистити державні підприємства від крадіжок та непрофесійного управління, а власні компанії – від хабарів чиновників та шантажу рекетирів»,- сказав президент Воронін. Він наголосив, що нова молдовська влада повинна виробити більш чітку зовнішню політику, яка, на думку Вороніна, має бути тісно пов’язана з національними інтересами республіки Молдова. Президент зазначив, що Молдова підтверджує всі міжнародні угоди та обов’язки щодо інших країн. «Водночас,- каже Воронін,- я домагатимусь у зовнішній політиці зміцнення прагматичного акценту. Я сподіваюсь знайти щодо цього розуміння в європейських мієжнародних організаціях, інтеграція до яких залишається перспективою нашої країни».

Перед новим молдовським президентом стоять гострі проблеми. Основну з них – формувавння нового уряду – треба вирішити після 20 квітня. В третій декаді цього місяця до Кишинева прибуде чергова місія Валютного Фонду, члени якого повинні з’ясувати, які реформи планує Молдова. Не менш гострою проблемою залишається питання придністровського врегулювання. Минулого понеділка відбулася зустріч президента Владіміра Вороніна з лідером Придністров’я Ігорем Смірновим. Вони погодились зустрічатися на вищому рівні один раз на три тижні, а група робочих експертів – раз на тиждень.

Вже 16-го квітня новий президент Молдови Владімір Воронін відвідає з першим робочим візитом Москву, де зустрінеться з російським президентом Владіміром Путіним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG