Доступність посилання

ТОП новини

Нові члени ЄС не відразу стануть повноправні


Нові члени ЄС не відразу стануть повноправні

Прага, 11 квітня 2001 — Майбутнім членам Європейського Союзу вочевидь доведеться, як вони й побоювалися, не відразу набути всіх загальноєвропейських прав: Єврокомісія таки подає на розгляд урядів-країн ЄС пропозицію запровадити тимчасові обмеження на пересування робочої сили з нових членів Євросоюзу до старих.

Європейська Комісія, виконавчий орган Євросоюзу, вважає, що нинішні члени ЄС повинні мати право не допускати до себе працівників із нових країн-членів іще сім років після їхнього вступу — так оголосили в середу в Брюселі її чільники.

Як компроміс між вимогами багатьох країн ЄС та їхніх профспілок і запереченнями кандидатів на вступ загальний євросоюзівський термін обмеження пропоновано в п’ять років, із правом для окремих нинішніх членів домагатися його продовження ще щонайбільше на два роки. Можливе, навпаки, й дострокове послаблення такого режиму — його плановано переглядати через два роки після вступу; а окремі члени Євросоюзу й протягом цих п’яти років зможуть застосовувати власні заходи — тобто дозволяти в себе працю громадянам нових країн-членів, якщо їм робочої сили бракуватиме.

Цю пропозицію найближчими тижнями мають розглянути уряди країн ЄС — і, звичайно, вона знову й знову поставатиме на переговорах із вступниками.

Питання надзвичайно чутливе з політичного погляду, визнає Комісар Європейського Союзу з питань розширення Ґюнтер Фергойґен: «Уважаємо, що ця пропозиція враховує занепокоєність усіх сторін, – сказав він, – і допоможе нам вести далі процес розширення з тією швидкістю, якої він уже досяг». Але, з погляду ЄС, альтернативи практично немає: об’єднана Європа побоюється масового напливу претендентів на працю з майбутніх членів Євросоюзу. Особливо занепокоєні Австрія й Німеччина, що безпосередньо межують із п’ятьма з десяти середньо- й східноєвропейських кандидатів.

І хоча ці кандидати самі не поспішають пристати на всі ліберальні вимоги ЄС (наприклад, дозволити продаж іноземцям ріллі), вони ображені, що муситимуть почуватися якимсь другим сортом у Євросоюзі. Адже за європейським законодавством вільне пересування робочої сили є одне з засадничих прав: громадяни нинішніх 15 країн ЄС можуть працювати в будь-якій із них, якщо мають відповідну кваліфікацію й мова не стає на перешкоді.

Ба більше: двом із 12 кандидатів, із якими вже тривають переговори про вступ, згаданих обмежень встановлювати не будуть. Але це не Східна чи Середня Європа — це Кіпр і Мальта, відносно невеликі острівні держави, що не мають проблем із переходом до ринку: він там уже є давно.

Колишні ж «соціялістичні» країни мають вдовольнитися заспокоєнням, що пропоновані заходи не є дискримінація — точнісінько такі самі обмеження застосовувалися свого часу й щодо Іспанії, Португалії чи Греції, коли ці країни тільки вступали до об’єднаної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG