Доступність посилання

ТОП новини

Серед підприємств, що забезпечували перший політ людини в космос, 40-річчя якого відзначається сьогодні, були українські ПО "Комунар", завод ім. Шевченка "Моноліт" (обидва Харків)


Серед підприємств, що забезпечували перший політ людини в космос, 40-річчя якого відзначається сьогодні, були українські ПО "Комунар", завод ім. Шевченка "Моноліт" (обидва Харків), а також київський завод "Арсенал".

Приміром, трудовий колектив "Комунара" виготовив апаратуру бортових систем управління для всіх ракет, якими в період з 1961, включаючи політ Юрія Гагаріна, здійснювалися всі запуски кораблів "Восток", "Восход", "Союз" з космонавтами на борту, а також усіх штучних супутників Землі, що виводилися на орбіту.

Харківський державний приладобудівний завод ім. Шевченка "Моноліт" виготовляв бортову і наземну радіотехнічну апаратуру управління ракетою, призначену для бокової корекції положення ракетоносія.

Київський завод "Арсенал" і його конструкторське бюро здійснювали розробку і виробництво системи прицілювання для ракети-носія, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі НКАУ.

На сьогодні в Україні історично склалися низка великих космічних центрів, у тому числі, в Дніпропетровську, Харкові, Києві, Львові, Ужгороді, Одесі і в Криму. Всесвітнє визнання отримали розробки українських учених в галузі матеріалознавства, приладобудування, досліджень близького космосу. Україна має різноманітну інфраструктуру для забезпечення космічних досліджень, управління і випробувань космічних засобів.

За роки становлення світової космонавтики в Україні здійснено розробку чотирьох поколінь ракет стратегічного призначення, а також близько 400 супутників серії "Космос" і "Інтеркосмос", практично всіх систем управління космічними апаратами.

Нині Україна є учасником міжнародної кооперації на світовому космічному ринку і бере участь більш як у 20 міжнародних космічних програмах.
XS
SM
MD
LG