Доступність посилання

ТОП новини

Балкани – держсекретар США Пауел у Скоп’є


Балкани – держсекретар США Пауел у Скоп’є

Прага, 13 квітня 2001 – У четвер у столиці Македонії Скоп’є відбулася нарада міністрів закордонних справ Південної і Східної Європи (тобто балканських країн) за участю держсекретаря США Пауела. Пауел підтвердив намір адміністрації президента Буша продовжити надання політичної та економічної підтримки балканським країнам. Держсекретар США Пауел у четвер мав також переговори із президентом Македонії Трайковським і лідерами місцевих албанців, які становлять приблизно третину двомільйонного населення цієї країни і домагаються ширшої автономії у районах що прилягають до Албанії і краю Косово. Пауел схвально відгукнувся про зусилля македонського уряду вирішити міжетнічні проблеми за допомогою переговорів. Він осудив також дії албанських екстремістів, які допровадили до збройних сутичок на території Македонії. Він виступив за збереження територіальної цілості Македонії і заявив про готовність США надати військову допомогу балканським країнам у випадку необхідності.

Журналісти зазначають при цьому, що під час передвиборчої кампанії в листопаді минулого року президент Буш обіцяв обмежити американську присутність на території колишньої Югославії і скласти відповідальність за процес стабілізації регіону на своїх європейських союзників. Однак, після критики і закликів європейських лідерів нова адміністрація підтвердила свій намір і далі брати участь в установленні миру на Балканах і у відбудові регіону.

Пауел прибув до Скоп’є із Парижа, де в середу засідала так звана контактна група у справах колишньої Югославії, до якої входять представники п’яти західних країн і Росії. Учасники цього засідання, як і наради у Скоп’є, зобов’язалися докласти зусиль для відвернення ескалації етнічного конфлікту і можливої громадянської війни в Македонії.

На закінчення наради у Скоп’є 11 міністрів закордонних справ балканських країн ухвалили спільну заяву, в якій осудили албанський сепаратистський рух і закликали до спільних зусиль у стабілізації регіону.

У п’ятницю держсекретар США Пауел у зв’язку з поганою погодою скасував свій політ до краю Косово і залишився у Скоп’є для переговорів із керівником адміністрації ООН у Косові Гансом Геккерупом, який теж прибув сюди для участі в нараді. Зі Скоп’є Пауел прибув до Боснії, яка є останнім етапом його нинішньої європейської поїздки перед відлетом до Вашінгтона.

Проблемою Балкан займається також рада безпеки ООН. Учасники вчорашнього засідання осудили убивство у краї Косово російського миротворця, закликавши розслідувати терористичний акт і покарати злочинців. Представники російського керівництва склали вину за убивство на албанських бойовиків. Командуючий миротворчими силами генерал Торстен Шіакер заявив, що злочинців очікує відповідна кара.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG