Доступність посилання

ТОП новини

Стосовно надання політичного притулку Мирославі Гонгадзе та Миколі Мельниченку МЗС України відреагувало блискавично та жорстко


Стосовно надання політичного притулку Мирославі Гонгадзе та Миколі Мельниченку МЗС України відреагувало блискавично та жорстко

Київ, 17 квітня 2001 - Наприкінці минулого тижня стало відомо, що США надало політичний притулок дружині зниклого журналіста Георгія Гонгадзе Мирославі та екс-майору СБУ Миколі Мельниченку. Про це було повідомлено Костянтина Грищенка, посла України у Сполучених Штатах. На таку несподівану новину українське зовнішньополітичне відомство відреагувало блискавично та жорстко.

Міністерство закордонних справ України у суботу 14 квітня уточнило інформацію про надання політичного притулку Мирославі Гонгадзе та Миколі Мельниченку. Таке рішення було ухвалене Службою імміграції та натуралізації у відповідності із чинним законодавством США, однак воно не було політично вмотивованим. МЗС зробило заяву про те, що надання політичного притулку цим особам викликало глибокий подив української сторони.

Адже таке рішення не відповідає духу українсько-американського партнерства і активного співробітництва, особливо у правовій сфері. Про все це того ж дня було повідомлено Карлоса Паскуаля, посла США в Україні. Заява МЗС торкається передовсім колишнього співробітника державної охорони Микола Мельниченка. Відтак Карлосу Паскуалю зауважили, що його держава не могла не знати, про те, що Прокуратура України звинувачує Мельниченка у проведенні незаконного прослуховування і розголошенні державної таєниці. Тобто у злочинах, які суворо переслідуються у США. І тут доречною, на думку МЗС, є аналогія із арештом агента ФБР Роберта Хансена.

Максимально високу оцінку за таку заяву українське зовнішньополітичне відомство отримало від Президента України.

У коментарях українських політиків відчувалося, що такий розвиток подій став для них несподіванкою. Голова тимчасової слідчої комісії у справі Гонгадзе Олександр Лавринович твердить, що надання притулку Миколі Мельниченку може бути витлумачене лише тим, що той мав контакти із представниками США і до від”їзду з України. Рішення стосовно Мирослави Гонгадзе, каже Лавринович, є дивним, оскільки репресії щодо неї в Україні наряд чи могли б бути, а тому підстав для прохання політичного притулку – немає.

Народний депутат Тарас Чорновіл рішення властей США називає абсолютно адекватним кроком, оскільки останні події в Україні не дають шансів для ефективного розслідування справи Гонгадзе.

На сайті інтернет-газети “Українська правда” йде також активне обговорення цієї події. Зокрема, пролунала і така думка, що від”їзд сім”ї Гонгадзе можна зрозуміти: сім”я повинна бути разом, тож Гія в Америці. А Мельниченко простий запроданець, який за гроші продав усе, у тому числі і Україну.

14 числа Мирослава Гонгадзе дала інтерв”ю газеті “Київські відомості”, у якому зізналася, що виїжджає з України назавжди.

Як стало відомо з джерел, які заслуговують на увагу, 2 місяці тому пропозицію добиватися політичного притулку отримувала і мати журналіста Леся Гонгадзе. Однак вона категорично відмовилася.

Усі ці новини додали відчуття, що від крапки у касетній справі та справі Гонгадзе українці і світ лише віддаляються. Як далі проводитиметься слідство у справі Гонгадзе? Формула “час покаже”, здається, є неактуальною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG