Доступність посилання

ТОП новини

Фрагменти розмов Леоніда Кучми із записів, зроблених офіцером Миколою Мельниченком. Епізод 21


Фрагменти розмов Леоніда Кучми із записів, зроблених офіцером Миколою Мельниченком. Епізод 21

Епізод 21

Президент спілкується з головою Сумської обласної державної адміністрації Володимиром Щербанем.

(Ця розмова, яка відбулася в другій половині вересня 2000 року, частково вже оприлюднена в ітернетівських виданнях)

(Примітка: увесь текст діалогу подаємо українськими літерами майже так, як він сприймається на слух. Під позначкою (…), тобто три крапки в дужках - треба розуміти, що нерозбірливо звучить, скоріш за все, лише одне слово, а під позначкою … (три крапки без дужок) – звучить більше слів).

Щербань: (…) дєло у нас лєжит. Ну воно не чемне. Ну, він. Як він був секретарьом рай, горкома партії по ідеології, я удівляюсь. Ну, я Вам кажу, (я єму ?). Ну, оно, ну.

Кучма: Ну, хай, (вистачить ?).

Щербань: Ні те, ні се. Да. Позаймаємось там, якшо тиск буде від того, від його депутатів, то піде. Ні, ми його залишим, скандалу не буде, там, шоб. Це все будемо робити тихенько, та й усе. Був Сімоненко.

Кучма: (По Шостке ?), шо є, тут, якісь зрушення там.

Щербань: Аа! Так я Вам скажу, які зр.., по, в цілому, по Шостке?

Кучма: Да!

Щербань: Да, (гарадский ? пром) дає туди і сировину дає, по виготовленню фарб на «Свємі», на підприємстві. Поки (…), я тоді скажу пізніше. Значить, є, зрушення є! Воно дуже таке, ну. Невеликі вони, але є, оце таке. Я думаю, шо піде воно. (пауза) Відносно рейтінгу, значить ми робили соцопит, робили по Вітренко і по Марченко, по всім нардепам, які у нас є в області, там шість чоловік. Значить, в місті Ромнах, звідки Марченко. Тільки два відсотки і будуть голосувати за Марченка. Сімдесят не визначились. По Вітренко - двадцять три відсотки, які будуть її підтримувати по Конотопу. Сорок дев’ять - не визначились. С рейтінга там, уже він пада, пада й пада. Так шо, готуємось до виборів 2002 року. Починаєм готувати всіх: від голови сільської ради, селища, депутатів районних рад, міст. Зараз готуєм списки. Зараз перевіряєм всіх, так потихеньку на лояльність там, і так далі, так далі. Хто якого кольору? Шоб, шоб уже жодна, не пройшло.

Кучма: Треба на мажоритарні округи мати, як її (…) ці кандидатури (…).

Щербань: Будем ставити. Ну, тут погоджувати будем з Вами, кого і, да, ставити! Шоб воно дійсно, пройшли тільки ті, хто нам потрібен, та й усе. Ну, у нас. Так, із шести депутатів у нас же більш-менш. Дашухін у нас, Деркач Андрій у нас і Череп у нас. Це три таких в нас.

Кучма: (… …).

Щербань: Да. А три Тропін, Вітренко і Марченко, це ті ортодокси. Були комуністи у нас 16 числа в суботу.

Кучма: Сімонєнко?

Щербань: Сімонєнко. Сімонєнко і було восєм депутатов Верховної Ради.

Кучма: (Сумськіє ?).

Щербань: Фракція. Значить, жінки там, шось за нєфть там, злагоду і так далі. Била ета, Заклунна била там. Зібрали людей вони на площі. Ну, на площі зібрали, думають, шо, сто п’ятдесят стариків. Зібралися, так. Значить.

Кучма: (В Ромнах ?).

Щербань: Нє, (отут ?), в Сумах.

Кучма: В Сумах?

Щербань: В Сумах, да! Значить, нема вже, у людей інтересу нема, зовсім (вже немає ?). Шо то старички, які прийшли туди, і все. Зовсім нема інтересу! Тоєсть, то, шо (на ?) очікували там, зовсім не получилось. Рейтинг у комуністів, він пада, пада, падає, падає, і причьом нормально.

Кучма: Ну (Заклунна ?) (счєм ?) возяітся (тільки ?).

Обидва: (накладка голосів, нерозбірливо по кілька слів)

Щербань: (сміється) Все правільно. Пам’ятники Леніну вже не залишила (і остова ?) в (затокє ?) один остався вже, площа, там все, сміття вивозяться, останнє це. Так шо, все це. Зараз возьмусь за райони потихоньку, шоб в районах поубирать іх ,усіх там. У нас деяких поубирали, щоб вичистити.

Кучма: Я тепер (тисну ?) Донецьку, Дніпропетровську я буду (давить ?).

Щербань: Нє, правільно, правільно, нехай.

Кучма: (нерозбірливо кілька слів)

Щербань: Правільно, правільно! Правільно, це ж ідеологія, якби не було зараз. Правільно, правільно! Ну Кучеренко мені казав. Каже.

Кучма: Кучеренку я …

Щербань: Ти мені скажи, розкажи, як? (сміється) Як це треба робити? Бо, каже, президент дав це за доручення, зняти. Дніпрогес … А Дніпрогес (так комуністує ?).

Кучма: Ну там, на Дніпрогесі, (такі ж порядок ?).

Щербань: Так, я к етому, скажи, шо там, рушиться, (чорт нов під нім ?). Шо от, треба, (примандрувати ?) там. Зніміть, та й усе.

? Кучма: (Да ?).

Щербань: (Ну, а ?), ракетних тракторів нам треба. Відносно ж Хімпрому. Значить по Хімпрому. В п'ятницю у Єханурова засідає комісія, яка готує матеріали на кабмін для того, щоб прийняти остаточне рішення і передати Хімпром в управління області. Єдина тут, якщо Єханурова нагода буде, сказати йому, щоб це рішення було, ну там воно й так вроді, вже, вже (підго.. ?). Да, а так. А тоді ми доведем так, як я казав, все до ума доведем. (пауза) По спіртзаводам, я у вас листа підписував. Був сьогодні я у етого, у керівника цього (Сладкова ?). Він каже, (да я ?) з президентом поговорю, шо в комунальну власність передавати не будем. Я кажу, тоді в управління передати, бо ніхто ж ними не займається. Так шо (він ?). Тому й ніхто не займається. Ми завантажуєм там, й воно рухається тут в державній, управлінні, державній власності. А там просто, чесно кажучи, там (…). Ну я з … Отакі справи. Леонід Даніловіч, сьогодні ж «Динамо» Київ грає. Ви не будете на футболі.

Кучма: Я не піду.

Щербань: Можна сходити мені, а я, а (Вам то ?) …

Кучма: (Мені важче ?) …

Щербань: Ага! Значіт, «Дінамо» Кієв команду, сумська, сумський «Спартак» вибив в ігрі на кубок.

Кучма: (…). (розсміявся, далі сміються обидва)

Кучма: …

Щербань: (сміється) Добре. Ну, а так вродє, шо працюємо.

Кучма: (Там сьогодні еті ?) «Манчестер».

Щербань: Ну пару штук закоти, я думаю, шо (…).

? Кучма: В абцайті …

Щербань: Да. Пару штук закотить. (У нас там ?).

Обидва: (нерозбірливо по кілька слів)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG