Доступність посилання

ТОП новини

Найновіші соціологічні дослідження в Польщі показали, що кожен третій поляк бажав би працювати за західними кордонами своєї держави


Найновіші соціологічні дослідження в Польщі показали, що кожен третій поляк бажав би працювати за західними кордонами своєї держави

Варшава, 23 квітня 2001 – Опитування громадської думки на тему заробітчанської еміґрації було проведено у Польщі на замовлення газети «Жеч посполіта». Результати цих соціологічних досліджень виявилися несподіваними і не збіглися з офіційними даними. Польський уряд при кожній слушній нагоді офіційно заявляє, що Євросоюзові не загрожує масовий наплив дешевої робочої сили з Польщі й тому, мовляв, недоцільно запроваджувати семирічний термін заборони на легальну працю поляків у країнах п’ятнадцятки після вступу Польщі до ЄС. Незалежні дослідження громадської думки показали дещо іншу картину.

Згідно з новими даними, понад мільйон поляків замислюється над можливістю працювати в країні Європейського Союзу. 16 відсотків опитаних поляків відповіло, що якби була така можливість, то шукали б працю на Заході. Ще 16 відсотків каже, що «теж замислюється над цим», і 5 відсотків опитаних стверджує, що «підшукують таку можливість». Таким чином, 37 відсотків громадян Польщі зацікавлені працею на Заході. Це значна цифра.

Треба наголосити також, що більшість людей, які хотіли б виїхати на Захід у пошуках праці – молоді поляки. До речі, у Польщі відсоток безробітних серед молоді дуже великий. Одна третина усіх безробітних – це люди віком від 18 до 24 років. 60 відсотків усіх молодих безробітних у Польщі має щонайменше середню освіту, а серед випускників вищих навчальних закладів Польщі нині 6 відсотків не має праці. Цим, зокрема, пояснюється така висока зацікавленість поляків пошуками праці на Заході.

Якщо взяти до уваги, що ще сім років після вступу до Євросоюзу поляки не матимуть можливості легально працевлаштуватися в країнах п’ятнадцятки і якщо припустити, що до року, скажімо, 2006 – 2010-го економічна ситуація в Польщі поліпшиться, то, можливо, і число охочих на заробітчанську еміґрацію в цій країні зменшиться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG