Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Чорногорії


Вибори у Чорногорії

Прага, 24 квітня 2001 – Західні газети широко відгукуються на дострокові парламентські вибори у Чорногорії і їхній можливий вплив на майбутнє решток югославської федерації. Оглядачі коментують також проблеми Іраку та Ірану.

Коментуючи результати недільних парламентських виборів у Чорногорії, олгядач газети «Вашінгтон пост» Джефрі Сміт підкреслює, що незначний розрив у кількості голосів на підтримку незалежності Чорногорії і за збереження федерації із Сербією заохотив опозицію, тобто прихильників федерації, до ширшої активності. Нині вони закликали до нових переговорів із Сербією для врятування федерації, хоча Чорногорія вже встигла запровадити власну валюту, митну службу і поліцію.

Коментуючи незначну перемогу правлячої коаліції Джукановича, яка має намір влаштувати референдум у справі незалежності Чорногорії, газета «Уолл стріт джорнел» пише, що у ниншніх своїх зусиллях відокремити Чорногорію від Сербії Джуканович виглядає менш привабливим, ніж за часів Мілошевича, коли він розпочав рух за незалежність. За часів диктатора, як вважає газета, Джуканович мав підстави і виправдання для реалізації своєї ідеї незалежності. У протистоянні Мілошевичу Джуканович доклав зусиль до зближення своєї маленької республіки до Заходу і до поглиблення ізоляції режиму Мілошевича.

Тим часом коментатор газети «Крісчен саєнс монітор» Річард Готтелет вважає, що від дальшої позиції чорногорського керівництва залежатиме майбутнє того, що залишилося від Югославської федерації. Якщо врешті після 10 років громадянського конфлікту і репресій з боку режиму Мілошевича федерацію залишить остання поза Сербією республіка і Сербія залишиться сама, тоді, як підкреслює автор, тяжко було б зрозуміти – чому край Косово мав би залишатися в її складі? Коментатор наводить слова одного європейського дипломата, який вважає за недопущенне, щоб край Косово залишався чорною дирою на Балканах. На думку автора, Європейський союз і Сполучені Штати повинні докласти зусиль, щоб зберегти зв’язки між згаданими народами і таким чином зберегти мир і стабільність в регіоні.

Серед інших міжнародних тем західні оглядачі порушують проблеми Іраку, а точніше – загрозу тероризму з боку режиму Саддама Хусейна у зв’язку з повітряним ударом по військових об’єктах неподалік від Багдада на початку цього року. Коментатор газети «Вашінгтон таймс» Джо Лаурія цитує міжнародного знавця іракських проблем Лорі Милруа. Останній твердить, що за низкою терористичних актів проти США стоїть саме Ірак. Саддам Хусейн погрозив віддплатними акціями за повітряний удар по радарних системах неподвлік від Багдада на початку цього року. Він закликав арабів поза межами Іраку до ударів по інтересах Сполучених Штатах у регіоні Перської затоки, використовуючи для цієї мети ісламських фундаменталістів. Автор підкреслює на закінчення, що, хоча нема конкретних доказів, що за тим або іншим терористичним актом стоїть Саддам Хусейн, це все ж таки дає підстави адміністрації президента Буша застосувати жорсткішу політику щодо іракського режиму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG