Доступність посилання

ТОП новини

Румунія посилить паспортний контроль на кордоні з Молдовою


Румунія посилить паспортний контроль на кордоні з Молдовою

Прага, 25 квітня 2001 – Відомо, що Румунія є серед країн запрошених до ЄС і НАТО. Бухарест активізує свої зусилля з інтеґрації до європейських структур і це позначається на його подальшій політиці щодо східних сусідів, зокрема, щодо Молдови. Занепокоєння Бухареста викликає також і перемога на молдовських парламентських виборах представників комуністів, котрі оглосили про зближення з Росією і Білоруссю.

Ще минулого тижня Румунія оглосила про впровадження найближчим часом суворішого паспортного контролю на румунсько-молдовському кордоні для громадян молдавської національності, які перетинають його поки-що з будь-яким посвідченням особи; йдеться про подальше впровадження візового режиму на східних кордонах Румунії, як того вимагають умови наступного членства країни у ЄС. Брюсель вважає необхідним посилення охорони своїх нових східних кордонів, особливо з Україною й Молдовою, у зв’язку з зростаючим припливом, через території згаданих країни, на Захід нелегальних міґрантів з колишніх радянських республік і з країн Азії.

Новий паспортний контроль на румунсько-молдавському кородоні розпочнеться з 1 липня 2001 року. У Кишеневі, де на нещодавніх виборах отримали гучну перемогу комуністи, ставляться до введення жорсткого паспортного контролю з боку Румунії з певним розумінням але вважають, що для цього потрібен певний час, бо близько 40 відсотків громадян Молдови не мають закордонних паспортів, отримання котрих обходиться у 20-100 доларів, тоді як середньомісячний доход пересічного молдаванина дорівнює 30 доларів.

Представник міністерства закордонних справ Румунії Богдан Ауреску сказав з цього приводу:

Голос

« Ми сподіваємося, що Молдова з розумінням поставиться до цього нововедення»

А керівник департаменту міністерства закордоних справ Молодови Віталіє Слоновскі вважає:

Голос

«Тут немає чогось надзвичайного. Людям нічого хвилюватися. Всі подорожують з паспортами. Це є метод прикордонного контролю, контролю за рухом людей, щоб уникнути неприємних ситуацій».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG