Доступність посилання

ТОП новини

Соціальна політика-тест на довір’я від народу…


Соціальна політика-тест на довір’я від народу…

Прага, 26 квітня 2001 – Ні для кого не секрет, що золотий мільярд планети почувається комфортно, насамперед, завдяки соціально орієнтованій ринковій економіці. Яку у розвинутих громадянських суспільства почали витворювати ще з середини ХІХ століття. У цих країнах зрозуміли ще тоді, що сам ринок, хоча й він і є економічною основою суспільства, не може розв’язувати числені соціальні завдання, якщо його не спрямовувати відповідними державними і урядовими засобами.

Однією з вершин соцільно орієнтованого ринку є Німеччина, де синтез ринку і соціалізму здійснював федеральний канцлер Людвіґ Ерхард. Йому вдалося віднайти «золоту середину» між втручанням у економіку держави і «хаотичним розвитком» ринкових відносин. Цей німецький діяч тонко відчував межу і небезпеку формування централізованої адміністративної системи, котра означала б смерть ринку і кінець соціально справедливого господарства. Одним з головних принципів соціально орієнтованого ринку є вільна ринкова економіка в поєднанні з гарантованим мінімумом, гідним людини. Нинішній розвиток доводить що у світі не існує альтернативи соціально орієнтованій ринковій економіці західних країн.

В Україні за минулі майже десять років були зроблені кроки у бік дикого, не керованого державою, ринку, що супроводжувалося вакханалією збагачення купки владних олігархів. І лише при уряді Віктора Ющенка проявилися спроби розробки програм реалізації конкретних заходів соціального захисту населення, шляхом врівноваження розвитку економіки, легалізації її найбільш неконтрольованих державою сторін, підвищення гнучкості багатоукладної фінансово-економічної моделі держави. Не дивно, що громадяни відразу ж відчули соцільну направленість дій Кабінету Ющенка. Ці 15 місяці його уряду увійдуть однієї з найсвітліших сторінок в історію України.

Абсолютно ясно, що кроки згаданого уряд виявилися найбільш несприйнятними для панівної меншості, котра звикла до неконтрольованого і хаотичного збагачення. Зрозумілі слова Віктора Ющенка, сказані ним у Верховній Раді відразу ж після відставки.

Для пересічних громадян держави ці слова означають, що за соціальною політикою, котру започаткував відставлений озлобленими грошовими мішками прем’єр, майбутнє України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG