Доступність посилання

ТОП новини

Польщі загрожує спад закордонних інвестицій у середньому на рік на одну третю від нинішнього рівня


Польщі загрожує спад закордонних інвестицій у середньому на рік на одну третю від нинішнього рівня

Варшава, 26 квітня 2001 ― Останні статистичні дані, які оприлюднили, буквально, останніми днями у Польщі ще втішають. Так би мовити, на поверхні не можна наразі зауважити зменшення зацікавлення іноземних інвесторів польським ринком. Навпаки, мовиться у статистичних звітах про те, що за останні роки закордонний капітал активно надходив до Польщі.

Це видно, зрештою, і без цифр. Великі міста у Польщі буквально всіяні французькими, норвезькими, німецькими супермаркетами, а продукція, яку в них можна купити - це, здебільшого, спільне виробництво. Чисто польських товарів, наприклад у Варшаві, майже не зустрінеш. Зрештою, і статистика це підтверджує.

Частка західних фірм у польському експорті та імпорті давно перейшла за поділку 50%. Якщо у 1994 році частка закордонного капіталу у польській економіці становила 13%, а в 1999 – 33%, то у 2000 – аж 38%. Цього року фірми вперше із закордонним капіталом зменшили свій вплив на творення торгового дефіциту у Польщі.

Одначе, цифри ці втішають, якщо не порівнювати Польщу з іншими країнами Центральної Європи. Якщо ж співставити, то видно, що Польща значно відстає з закордонними інвестиціями від, наприклад, Угорщини. До того ж, аналітики порахували, що у зв’язку із завершенням приватизації, тобто через рік-два, Польща стане ще менш цікавою для інвесторів і частка закордонного капіталу у її експорті-імпорті буде мати тенденцію до падіння.

Нині кажуть, що в середньому на одну третю від теперішнього рівня зменшаться закордонні інвестиції в економіку Польщі вже в найближчі роки. Серед причин такої загрози називають спад темпів економічного росту, а також безробіття, яке нині у Польщі досягло вже 16%.

Таким чином, Польща стоїть перед близькою загрозою обмеження напливу закордонних інвестицій, що може дуже негативно відбитися на рівні життя, зокрема, середнього поляка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG