Доступність посилання

ТОП новини

Македонія


Македонія

Прага, 1 травня 2001 - Понеділок в Македонії був днем трауру у зв’язку із загибеллю в суботу від рук албанських бойовиків восьми македонських військово-службовців. Тим часом президент Македонії Трайковський, який у вівторок розпочав свій візит до США, має намір просити адміністрацію президента Буша надати підтримку в боротьбі проти албанських повстанців.

Попри донедавні запевнення македонського уряду про стабілізацію становища і про наладження діалогу з лідерами місцевих албанців, останній удар албанських бойовиків по македонському військовому підрозділу неподалік містечка Бітола, що в 15-ти кілометрах від грецького кордону, розвіяв сподівання багатьох македонців на мир.

Описуючи похорон солдатів, на який автобусами приїхали сотні людей із сусідніх районів, журналісти пишуть про психологічний шок, гнів і обурення серед місцевого населення, про сльози на очах присутніх на похороні солдатів. Кореспондент агентства Франс пресс наводить слова одного з учасників похорону, який адресував свій гнів всім албанцям. Інші закликали до відплатних акцій. Тим часом представник уряду у Скоп’є заявив, що жорстокість з якою бойовики вбивали солдатів, свідчить про те, що македонці стоять в обличчі монстрів, які не поступаються ісламським екстремістам талібану в Афганістані.

Македонські керівники заявили, що албанські терористи знову проникли до Македонії із території краю Косово, незважаючи на те, що останнім часом командування миротворчих військ посилило охорону кордону краю з Македонією. Від понеділка македонське телебачення припинило передачі албанською мовою, аргументуючи це рішення тим, що албанська редакція розпалювала міжнаціональну ворожнечу й заохочувала до екстремізму. Тим часом командири албанських бойовиків заявили, що сутичку спровокували самі македонські солдати. Лідер албанської національно-визвольної армії Алі Ахметі заявив кореспондентові агентства Ройтер, що албанці змушені були відкрити вогонь, бо македонські солдати наближалися до їхніх позицій. За його словами, албанські повстанці не зацікавлені у розширенні конфлікту, бо це могло б викликати негативну міжнародну реакцію.

Терористичну акцію албанських екстремістів осудили Сполучені Штати. Представник держдепартаменту Філіп Рікер заявив у зв’язку з трагедією:

«Насилля й терористична активність (албанських екстемістів) завдає шкоди інтересам усіх етнічних албанців у Македонії і цілому регіоні й організатори насилля повинні зрозуміти це, заявив Рікер. У Македонії не повинно бути міця для албанських обзроєних екстремістів, які влаштовують ці терористичні акти».

Президент Македонії Трайковський, який прибув до Вашінгтона з офіційним відитом, заявив про свій намір просити Сполучені Штати надати його країні допомогу в боротьбі з албанськими екстремістами. Сьогодні він мав зустір із держсекретарем США Пауелом, а в середу зустрінеться із президентом Бушем. Про результати прохання Трайковського стане відомо найближчими днями. Досі Вашінгтон, осуджуючи терористичну діяльність албанських екстремістів у Македонії, закликав водночас македонське керівництво до діалогу з албанськими лідерами і до надання етнічним албанцям культурної автономії, ширших політичних та соціальних прав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG