Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожують санкції як найбільшому піратові


Україні загрожують санкції як найбільшому піратові

Прага, 1 травня 2001 — Україна знову вдостоїлася найжорсткіших слів від Торговельного представника Сполучених Штатів Америки — вже вкотре за те, що не захищає права інтелектуальної власності.

Провідник американської торговельної політики і чільний радник Президента США з торговельних питань Роберт Зелик попереджає, що Україні, яка єдина в світі має статус «пріоритетної» держави через ці порушення, не тільки американські санкції загрожують уже наступного місяця — бездіяльність країни може водночас поставити під загрозу її зусилля вступити до Світової організації торгівлі й серйозно підірвати її намагання привернути інвестиції.

Україна «вперто» не вживає «дієвих заходів проти значного рівня піратства в виробництві оптичних носіїв інформації» і не ухвалює «належні і дієві закони про інтелектуальну власність», наголосив Торговельний представник США Роберт Зелик, подаючи в понеділок щорічний звіт свого управління.

І це по тому, як 12 березня цього року Україну попередили: вона — найбільший порушник прав інтелектуальної власності і має три місяці, до 12 червня, щоби вирішити проблему піратського виробництва авдіо, відео й комп’ютерних лазерних дисків; далі настануть санкції — позбавлення торговельних переваг, що лише протягом минулого року були застосовані до українського експорту до США на понад 40 мільйонів доларів.

Уже понад два роки американський уряд домагається від України позакривати піратські фабрики, що експортують свою продукцію на всю Європу і, за оцінками, тільки музичній галузі США щороку завдають збитків через порушення авторського права на 200 мільйонів доларів. Але незважаючи на численні обіцянки й зобов’язання на найвищому рівні, Україна так і не змогла чи не забажала припинити діяльність цих піратів, мовиться в доповіді, і залишається найбільшим виробником піратських оптичних носіїв інформації в середній і східній Європі.

Три тижні тому, вже після березневого попередження, представники української влади все ухилялися від відповідальності: перший заступник Голови Верховної Ради Віктор Медведчук говорив нашому кореспондентові, що недопрацьовує уряд, а голова Державного департаменту інтелектуальної власності України Микола Паладій в інтерв’ю для Радіо Свобода стверджував, що Україна вже практично звела до мінімуму діяльність піратів.

Але у США мають про це протилежну думку: «ще не зроблено жодного суттєвого поступу» в вирішенні цієї проблеми, заявив Роберт Зелик, навіть хоч американський уряд і вдався до «інтенсивних зусиль» із цією метою з урядом України.

Та Сполучені Штати Америки твердо мають на меті домогтися свого. І в їхньому арсеналі не лише санкції, а й намір і далі активно співпрацювати з Україною й заохочувати її боротися з піратством і запровадити законодавство про захист прав інтелектуальної власності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG