Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід


Близький схід. Розвиток подій

Прага, 2 травня 2001 - На палестинських територіях тривають акти насилля. Ізраїльські війська за підртимкою танків сьогодні вранці знову увійшли на територію одного з палестинських біженських таборів і бульдозерами знесли будівлі, з яких палестинці обстрілювали ізраїльські позиції. Тим часом міністр закордонних справ Ізраїлю Перес зустрівся із держсекретарем США Пауелом, а в четвер матиме переговори із президентом Бушем у справі припинення насилля і відновлення мирних переговорів з палестинцями. Унаслідок жорстоких сутичок у смузі Газа загинув один палестинець і 14 були поранено. Перестрілки тривають також і на західному березі Йордану, де у вівторок загинув єврейський поселенець. Лідери ектремістської організації Хамас заявили, що вбивство було відплатним актом за понеділкове вбивство двох активістів Хамасу і трьох інших палестинців, що загинули під час вибуху у секторі Газа. Тут триває також спорадичний мінометний обстріл єврейських поселень. Чергова операція ізраїльських військ на території біженського табору, що тривала чотири години, була наслідком такого обстрілу. Протягом останніх тижнів Ізраїль кілька разів уводив свої війська у сектор Газа після кожного мінометного обстрілу єврейських поселень. Тим часом до Вашінгтона прибув міністр закордонних справ Ізраїлю Шимон Перес для переговорів із президентом США Бушем і держсекретарем Пауелом у справі відновлення американської посередницької місії в переговорах з палестинцями. Після останніх невдалих зусиль президента Клінтона переконати Арафата і попереднього ізраїльського прем’єра Барака підписати угоду нинішня адміністрація президента Буша поки що обмежилася гострою критикою обох сторін: ізраїльської – за надмірні каральні акції проти беззбройних учасників протестів, а палестинської – за продовження насилля і провокування дальшої конфронтації.

Після прибуття до Вашінгтона Перес - ініціатор передання палестинцям 40-ка відсотків території західного берега Йордану і майже цілого сектора Газа, заявив, що досягти діяльної угоди з палестинцями без допомоги Сполучених Штатів не вдасться. За його словами вирішити близькосхідну проблему за допомогою сили теж не вдасться. У середу відбулася зустріч Переса із держсекретарем Пауелом, а в четвер він зустрінеться із президентом Бушем. За словами Переса, Ізраїль готовий відновити переговори з палестинцями і готовий піти на болючі поступки палестинцям для досягнення з ними мирної угоди, нав’язуючи до попередніх домовленостей Барака з Арафатом. Він заявив про те, що Ізраїль більше не будуватиме нових поселень на палестинських територіях. За його словами, мирне населення не повинно більше бути об’єктом відплатних акцій. Арафат є наш партнер в переговорах, заявив Перес. Ми не демонізуємо палестинців, які пережили стільки трагедій. Однак, як вважає Перес, за Арафатом стоять сили, які здійснюють убивства без його відома.

Арафат тим часом заявив у четвер, що він сподівається досягти з Ізраїлем справжньої угоди, проте дотеперішні розмови, за його словами, поки що не дали жодних результатів. Водночас один із лідерів палестинського руху Фатах, керованого Арафатом, заявив, що палестинці не підпишуть перемир’я з Ізраїлем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG