Доступність посилання

ТОП новини

Протиракетна оборона США


Протиракетна оборона США

Прага, 3 травня 2001 – Західні оглядачі продовжують коментувати національну програму протиракетної оборони США, яку у вівторок представив президент Буш. Більшість коментаторів схвально відгукуються про саму ідею протиракетної оборони і про плани Буша провести консультації у цій справі зі своїми європейськими союзниками, з Росією і Китаєм.

При цьому оглядачі визнають небезпеку ракетних терористичних нападів з боку деяких антизахідних режимів, тому вважають, що, незважаючи на величезні кошти, програма протиракетної оборони стане стримуючим і запобіжним фактором в оборонній системі Заходу.

Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті відкидає аргументи противників протиракетної оборони, які вважають, що протиракетні системи будуть занадто коштовні і малоефективні. Сполучені Штати нині посідають рекордний бюджетний надлишок і збереження миру, підкреслює газета, вартує кількох мільярдів доларів. Інші критики закидають, веде далі «Уолл стріт джорнел», що розбудова протиракетної оборони внесе дестабілізацію, проте не уточнюють – яким чином? Оборонний щит не є зброєю, підкреслює газета. Він може лише послабити можливість нападу деяких режимів на сусідні країни і обмежить таким чином впливи деяких войовничих диктаторів. І таку новину, підкреслює газета, не слід вважати поганою.

Газета «Нью-Йорк таймс» містить коментар свого оглядача Вільяма Сефайра, який запитує: що може зупинити нас (тобто США) від призначення двох відсотків оборонного бюджету на оборону проти найбільшої на нинішній день небезпеки? Дотепер, як вважає автор, від розробки такої зброї Сполучені Штати стримувало побоювання – що про це скажуть інші. Проте нині Росія шукає допомоги з боку Заходу (тобто перестала бути загрозою), що дозволяє Сполученим Штатам значно скоротити ядерні арсенали. Європа тим часом виграє від протиракетної оборони США, потрапивши під оборонну парасолю. Далі протиракетний щит послабить китайську ракетну загрозу Тайваневі. Нині Пекін звинувачує США у провокуванні відновлення гонки озброєнь. Однак, все якраз навпаки, веде далі автор. Оборонні протиракетні системи відібють бажання, приміром, Саддамові Хусейну розробляти офензивну, тобто нападальну зброю, зокрема ракети, які можуть бути знищені.

Лондонська газета «Таймс» підтримує цю думку. У редакційній статті газета пише, що у нинішньому світі, де окремі країни підтримують терор і шантаж, при наявності навіть кількох ракет зі зброєю масового знищення протиракетні системи стануть невід’ємною частиною сучасної оборони Заходу. Чи протиракетна оборона викличе нову гонку озброєнь? – запитує газета і тут же відповідає: ні. Мета протиракетних систем – зменшити загрозу, яку несе ядерна, хімічна й біологічна зброя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG