Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польський молодіжний симпозіум: Польща сподівається на прозахідний вибір України, що є єдиним шляхом запобігти створенню нової Бєларусі


Українсько-польський молодіжний симпозіум: Польща сподівається на прозахідний вибір України, що є єдиним шляхом запобігти створенню нової Бєларусі

Київ, 3 квітня 2001 - “Нове покоління готове працювати в європейському напрямку. Але, на жаль, єдине, що нам доводиться робити, – це чекати”. Так завершив свій виступ студент факультету міжнародних відносин КДУ Ігор Жовква в перебігу українсько –польського молодіжного симпозіуму з проблем розширення Європейського Союзу та українсько-польських відносин.

“Але ми не хочемо чекати, ми хочемо змін”, – додав його колега.

Польські і українські студенти, які брали участь у симпозіумі і виступали з доповідями, прекрасно знайшли спільну мову, зосередившись на перспективах своїх країн у межах Європейського Союзу. З певною гіркотою йшлося про те, що останні події в Україні ( малась на увазі відставка уряду Ющенка) засвідчили невизначеність міжнародного вектора України.

При цьому наголошувалося на проблемі, коли “у нас хочуть жити за європейськими стандартами без ретельної праці над правовими засадами, подібними до європейських”. У контексті міжнародних стосунків говорили і про те, що можна бути друзями лише тоді, коли країни, що співпрацюють, -рівні.

Такий польсько- український діалог став можливим завдяки діяльності молодіжної організації Форум Європейських студентів (AEGEE). Дана організація була заснована в 1985 році в Парижі групою студентів, і ось уже п”ятнадцять років сприяє реальному проведенню європейської інтеграції серед молоді, особливо у студентському середовищі. Понад тридцять тисяч членів організації з трьохсот “антен” (локальних осередків) зробили свій внесок в ідею створення європейського суспільства. Київській філії даної організації – 6 років.

У перебігу симпозіуму йшлося не тільки про проблеми розширення ЄС, але й про безпосередню співпрацю між Польщею та Україною. Студент із Польщі, виступаючи з доповіддю “Українські і Польські реформи після 1998 року” підкреслив: “Польща і Україна мають належати до єдиних політичних, економічних структур. Ми сподіваємось на прозахідний вибір України, що є єдиним шляхом запобігти створенню нової Бєларусі”.

Відповідаючи на це, українські студенти -міжнародники (з прекрасним освітнім потенціалом, знанням декількох мов, талановиті і впевнені в собі) мусили пояснювати польським колегам: “Коли прийде нове покоління до влади, можливо, рух до Європи буде більш швидким”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG