Доступність посилання

ТОП новини

Леонід Кучма змінює свою позицію стосовно уряду Криму


Леонід Кучма змінює свою позицію стосовно уряду Криму

Симферополь, 04 травня 2001 - Українські державні засоби масової інформації досить широко і детально висвітлювали учорашній візит президента України Леоніда Кучми до Криму. Але наш кримський кореспондент Володимир Притула звернув увагу лише на один момент в перебігу перебування Леоніда Кучми в Криму – на тональність його критики місцевого уряду. Схоже, президент змінив своє ставлення до кримського прем’єра Сергія Куницина та його лівих опонентів з парламенту автономії.

Ще ніколи президент України Леонід Кучма так різко не критикував кримський уряд, очолюваний Сергієм Кунициним. Перебуваючи в четвер у Симферополі, Леонід Кучма критично відізвався стосовно взаємин між представницькою і виконавчою гілками влади автономії. Зокрема, він заявив, що протистояння керівників Верховної Ради та уряду Криму є "головним детонатором, який може підірвати соціально-політичну ситуацію в регіоні". Однак далі президент зосередився лише на прорахунках і недоліках виконавчої влади автономної республіки.

Виявляється, в Криму один з найнижчих в Україні рівнів надходжень до бюджету; зростає заборгованість із зарплати; вкрай низькі темпи приватизації, особливо, в комунальній сфері; не врегульовано питання власності іноземних країн, зокрема, Росії; мало надходить іноземних інвестицій до вільних економічних зон, розташованих в Криму, особливо дісталося, що дуже показово, Спеціальній зоні “Сиваш”, яку свого часу створював, а тепер контролює Сергій Куницин. Кримського прем’єра президент критикував не тільки за “вкрай незадовільну соціально-економічну ситуацію”. Пройшовся глава держави і по тому факту, що на 10-му році незалежності України в Криму існує лише 4 україномовні школи, тоді як українців в автономії – понад 26%. Не вистачає учителів, мало підручників, - справедливо відзначив Леонід Кучма.

Однак, місцеві спостерігачі звертають увагу на те, що президент уперше так різко критикував кримський уряд, оминувши своєю увагою діяльність Верховної Ради автономії, яку очолює непримиренний опонент Сергія Куницина комуніст Леонід Грач. Таку зміну президентського ставлення до уряду Куницина місцеві журналісти уже називають ознакою швидкої відставки кримського прем‘єра. Ще однією підставою так говорити стала заява Леоніда Кучми, коли він, відповідаючи на запитання журналістів про його ставлення до спроб відставки Ради міністрів АРК, відповів, що це “парафія кримського парламенту”. Принагідно додам, що раніше президент не давав своєї згоди на кадрові зміни на кримському владному олімпі. Що це – сигнал про дрейф Леоніда Кучми у бік комуністів, чи продовження специфічної гри президента, мета якої утримання на короткому політичному повідку усіх впливових кримських політичних сил? – буде видно пізніше.

А тим часом прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин сьогодні заявив, що уряд автономії вважає критику президента цілком справедливою і ближчим часом проведе спеціальне засідання для виправлення недоліків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG