Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ закликала представніків ЗМІ приділяти більше уваги проблемам розвитку свободи преси у східноєвропейських країнах


ОБСЄ закликала представніків ЗМІ приділяти більше уваги проблемам розвитку свободи преси у східноєвропейських країнах

Берлін, 4 травня 2001 ― Виступаючи в столиці Німеччини з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, спеціальний уповноважений ОБСЄ Фраймут Дуве висловив розчарування тим, що великі видавництва на Заході проявляють занадто мало ініціативи, коли йдеться про підтримку вільної преси в країнах Східної Європи. Він нагадав, що без вільної преси не може бути і мови про розвиток демократії.

При цьому він піддав жорсткій критиці ситуацію, що склалася зі свободою слова в Україні, Росії та Білорусі. Фраймут Дуве порівняв ці країни з Колумбією, де нерідко кіллери виконують роль цензора. Політик звернув увагу на те, що у колишніх радяньких республіках журналістам заважає виконувати свої обов’язки також «структурна цензура», яка здійснюється через адміністративні заходи зі сторони представників правоохоронних органів, пожежників та податкової інспекції.

Незважаючи на суттєві обмеження свободи слова в Україні, Росії та Білорусії, спеціальний уповноважений ОБСЄ з питань преси Фраймут Дуве висловився проти виключення цих країн з таких міжнародних організацій, як ОБСЄ та Рада Європи. На його думку, у такому випадку, ці структури збережуть можливість висловлювати відверту критику на адресу своїх членів. А представнки цих країн, подобається їм чи ні, будуть змушені її вислухати та відповідно відреагувати.

Тим часом, у зв’язку зі Всесвітнім днем свободи преси чисельні німецькі видання оприлюднили матеріали, у яких розповідається про нестерпне становище, у якому перебувають українські, російські та білоруські журналісти. Нагадаю, що напередодні, німецьке відділення організації «Репортери без кордонів» оприлюднило заяву, у якій Україна та Росія називаються країнами, що є найбільш небезпечними для журналістів. До того ж, організація оприлюднила список найбільших ворогів преси, в якому згадуються також президенти Леонід Кучма та Володимир Путін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG