Доступність посилання

ТОП новини

Міжетнічний конфлікт у Македонії. Візит Папи Римського до Греції і Сірії


Міжетнічний конфлікт у Македонії. Візит Папи Римського до Греції і Сірії

Прага, 7 травня 2001 – Західна преса широко відгукується на ескалацію етнічного конфлікту в Македонії, закликаючи західні країни надати македонському урядові ефективнішу допомогу у боротьбі з албанськими сепаратистами. Оглядачі коментують також паломництво Папи Римського до Греції і Сірії, називаючи ці візити революційними у зв’язку з першою зустріччю глави католицької церкви із патріярхом православної церкви від часу розколу християнської церкви на східну православну і західну католицьку, а також на відвідини папою мусульманської мечеті в Дамаску.

Оглядач німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Ґюнтер Ноннемахер коментує намір македонського уряду оголосити у цій країні стан війни у зв’язу з розширенням бойових дій з боку албанських екстремістів. Цей намір, на думку коментатора, свідчить про серйозність і нагальність проблеми. Уряди європейських країн і Сполучених Штатів, як вважає автор, повинні вжити негайних заходів проти так званої Албанської визвольної армії (тобто проти албанських сепаратистів) у краї Косово. Нині стало цілком очевидно, веде далі автор, що борці за свободу за часів диктатора Мілошевича, а нині терористи, за поганої підтримки з боку населення намагатимуться активізувати воєнні дії, особливо там, де це можна робити з меншим риском. Водночас європейські уряди, підкреслює автор, повинні переконати македонське керівництво дотримати своїх обіцянок і дозволити етнічним албанцям Македонії брати ширшу участь у громадському житті країни.

Британська газета «Дейлі телеґраф» присвячує редакційну статтю історичному візитові Папи Римського до Сірії. При цьому газета нагадує не менш важливі історичні поїздки Йоанна-Павла Другого до Єрусалима, де він молився біля стіни плачу, до таких православних країн, як Греція, Грузія, Румунія, а в найближчому майбутньому його поїздку до України і Вірменії. Газета, однак, наголошує і на контроверзи, які викликав останній візит до Дамаска. Президент Сірії Башар аль-Ассад використав візит папи, а точніше церемонію його привітання для нових антисемітських випадів. Поєднуючи цей візит із минулорічною поїздкою папи до Ізраїлю, британська газета пише, що нині Папа Римський здійснив дальшу спробу примирити три великі монотеїстичні релігії, які визнають Авраама своїм батьком. Газета дає надзвичайно високу оцінку цим зусиллям нинішнього папи.

Інша британська газета «Таймс» коментує туристський восьмиденний польот у космос американського мультимільйонера Денніса Тіто на російському космічному кораблі. Тіто повернувся з космосу щасливий. Однак, як підкреслює газета, ніхто не поділяє його ентузіазму у Сполучених штатах. Космічне агентство США звинувачує російську сторону у марнуванні часу на дослідження. Тим часом російська сторона вдоволена із приводу того, що на борт російського космічного корабля потрапив перший цивільний пасажир, підкреслює «Лондон таймс», а також у зв’язку з тим, що його квиток коштував 20 мільйонів доларів, що становить 15 відсотків російського щорічного бюджету на дослідження космосу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG