Доступність посилання

ТОП новини

Захід має підтримати демократичну опозицію в Україні, а не нинішні владі структури, вважає німецький політик


Захід має підтримати демократичну опозицію в Україні, а не нинішні владі структури, вважає німецький політик

Прага, 7 травня 2001 — Якщо Захід не змінить свою політику стосовно України і не надасть більшої підтримки українській опозиції, то демократичні процеси в Східній Європі, відкритість реґіону опиняться під загрозою. Про це заявляє речник із зовнішньополітичних питань парламентської фракції владної в Німеччині Соціяльно-демократичної партії Ґерт Вайскирхен. В інтерв’ю щоденникові Франкфуртер Рундшау він також застерігає Захід від подальшого розвитку тісних узаємин із Президентом України Леонідом Кучмою.

Популярність Віктора Ющенка помітна не тільки з останніх опитувань в Україні — однією з небагатьох «обнадійливих постатей» називає скиненого «зловісним альянсом олігархів і комуністів» проринкового прем’єра й діяч Соціяльно-демократичної партії Німеччини Ґерт Вайскирхен, який нещодавно побував в Україні. Але якщо населення країни покладає сподівання на Ющенка, то справжній тріюмф святкує «самозвана владна еліта» зі старої номенклатури (яка контролює чимало з приватизованої частки економіки) і комуністів, зазначає німецький політик.

На його думку, саме в Україні вирішується, чи припинять держави з реґіону колишнього Радянського Союзу своє зближення з Європою, чи ні. Після повернення до влади комуністів у Молдові й авторитарного режиму в Білорусі саме Україна стає «центральною країною», в якій і вирішиться майбутній розвиток реґіону, наголошує Вайскирхен. Для німецької зовнішньої політики це означає, що необхідно не тільки ширше підтримувати реформаторські сили в Україні, але й у Брюсселі наполягати на перегляді політики стосовно України — бо цій країні, вважає діяч владної німецької партії, необхідно запропонувати конкретніші, ніж досі, перспективи на майбутнє, замість заклинань про співпрацю — щоразу інших, і через те дуже дратівливих, а частково ще й нещирих.

Президент Леонід Кучма ж, на думку Вайскирхена, однозначно став на бік олігархів, уклавши з ними «цільовий союз».

Західна стратегія співпраці з авторитарними володарями на Сході, до якої востаннє вдавалися й щодо Президентів Росії, на прикладі України наштовхнулася «на свою межу».

Кучма ж уже не в змозі впоратися з внутрішніми конфліктами в своїй країні і бачить, що, «можливо, скоро й йому настане кінець».

Тож Німеччина, переконаний німецький політик, має однозначно заохочувати демократичну опозицію в Україні, в першу чергу через політичні фундації, замість дотеперішньої подвійної стратегії наближеного до Соціяльно-демократичної партії Німеччини Фонду Фридриха Еберта — співпраці і з владним апаратом, і з опозицією. На перспективу доведеться працювати над розбудовою в Україні нескорумпованого соціяльно-ліберального угруповання, — для якого, на думку виразника позиції головної владної партії Німеччини, Ющенко буде аж занадто проринковий.

У сфері ж Європейського Союзу Вайскирхен вимагає, щоби дискусії щодо можливого вступу до ЄС велися диференційованіше.

Для багатьох східноєвропейських країн необхідна градація за рівнем інтеґрації в різноманітні європейські структури замість різкої лінії розподілу між членами і не-членами ЄС. Інакше-бо нові проблеми поставатимуть не тільки, скажімо, між Чехією й Словаччиною, але й між Польщею й Україною, — проблеми, через які країни далі на сході Європи почуваються відкиненими геть. І політичні заворушення в Києві — разюча того тривожна ознака, попереджає в інтерв’ю щоденникові Франкфуртер Рундшау речник із зовнішньополітичних питань парламентської фракції владної в Німеччині Соціяльно-демократичної партії Ґерт Вайскирхен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG