Доступність посилання

ТОП новини

Міністр оборони Латвії вважає Білорусь останнім тоталітарним режимом Європи, а через це – потенційним воєнним противником


Міністр оборони Латвії вважає Білорусь останнім тоталітарним режимом Європи, а через це – потенційним воєнним противником

Мінськ, 8 травня 2001 – Міжнародний дипломатичний скандал розпалюється після заяви міністра оборони Латвії Гірта Валдіса Кристовскіса про те, що Білорусь є вірогідним воєнним противником Латвії.

В ефірі ризької російськомовної радіостанції “Мікс ФМ”, і це було також видруковано пізніше в досить бульварній газеті “Суббота”, латвійський міністр оборони заявив буквально наступне, цитую:

“Наш вірогідний противник об’єктивно на сході. Ми маємо 80 кілометрів кордону з Білоруссю. Європа об’єктивно вважає, що там останній тоталітарний режим у Європі. А тоталітарні режими завжди досить небезпечні, оскільки їх неможна прогнозувати та вони залежать від впливу одної людини. Така проблема є в Білорусі – малувато там все ж демократії. Демократичний світ це дуже добре знає” (КЦ).

Ця заява міністра оборони Латвії викликала відповідну реакцію білоруського Міністерства закордонних справ. Його речник Павал Латушка заявив:

Республіка Білорусь ніколи не розглядала i не має наміру розглядати Латвію як потенційного військового суперника. Заява Міністра оборони Латвії суперечить політичним i економічним відносинам між нашими державами.

Білоруська сторона звертає увагу Уряду Латвійської Республіки на неприпустимість подібних заяв i розраховує на отримання офіційних пояснень латвійської сторони,

-- заявив прес-секретар білоруського МЗС.

До МЗС Білорусі вже було викликано часового повіреного в справах Латвії в Білорусі Егона Нейманіса, який пізніше розповів Радіо Свобода:

"Я думаю, що немає необхідності вдаватися в глубокий аналіз ситуації, але природно, що білоруська сторона бажала дізнатися точку зору Латвії у зв”язку з інтерв”ю нашого міністра Кристовскіса, і я висловив те, що одним з пріоритетів Латвії є підтримання дружелюбних стосунків з країнами-сусідами, зокрема щ Білоруссю, і що Латвія не бачить в Білорусі джерела загрози своїй безпеці.

Повідомив керівник латвійської місії в Мінську.

Проте в Ризі міністр оборони Латвії Гірт Кристовскіс зазначив, що в його інтерв”ю Білорусь будо названо “не потенційним ворогом, а можливим противником, що є міжнародно схваленим військовим терміном в розробці обронної доктрини держави”. Міністр сказав солідній газеті “Диена”: “Потенційний противник – це не політичне, а військове означення”.

Цікаво, що в тому ж числі газети "Diena" неназваний представник міністерства оборони Латвії заявив, цитую:

"В розпорядженні білоруської армії є зброя нападу, що вірогідно підвищує потенціал цієї держави як воєнного агресора. Озброєння ж армії Латвії призначено лише для оборони, тому логічно, що саме з циєї причини Білорусь не вважає нас потенційним противником” (КЦ).

Тим часом Білоруське телебачення з задоволенням повідомляє, що прем’єр-міністр Латвії вимагає від міністра оборони пояснень щодо його скандального інтерв’ю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG