Доступність посилання

ТОП новини

Правлячу демократичну коалiцiю у Сербiї потрясає перший великий скандал


Правлячу демократичну коалiцiю у Сербiї потрясає перший великий скандал

Бєлград, 9 травня 2001 – Не полiтичний, а сексуальний. Голову Соцiал-демократiї й заступника республiканького прем’єр-мiнiстра Вука Обрадовича звинувачують з негiдного ставлення до жiнок. Вук Обрадович колись був зразковий офiцер й наймолодший генерал у югославських Збройних силах. На початку вiйни 1991 року став речником Генштабу. Згодом покинув вiйськову службу, а в другiй половинi дев’яностих рокiв заснував Соцiал-демократiю, яка збирала, насамперед, розчарованих прихильникiв правлячих структур. З огляду на популярнiсть колишнього генерала, приєднання цiєї партiї до Демократичної опозицiї Сербiї минулого року було дуже важливе. На початку цього року Обрадович став заступником республiканського прем’єр-мiнiстра. Його обрано головою комiсiї, яка переглядає порушення законiв колишнiм режимом у галузi фiнансiв.

I раптом – скандал. Група найближчих спiвробiтникiв три днi тому звинуватила Обрадовича з неморальної поведiнки до жiнок, його спiвробiтниць у партiї та кабiнетi-мiнiстрiв. Частина Президiї партiї йому запропонувала подати у вiдставку без великого галасу. Вiн вiдмовився. Тодi звинувачення оприлюднено у пресi. П’ятнадцять з-помiж двадцять двоє членiв Президiї пiдписало вимогу вiдставки. Однак, глава партiї скликав Головний комiтет, який у вiвторок, пiсля майже цiлоденних дебат, виключив з партiї усiх, хто пiддавав критицi Обрадовича. Серед них є один мiнiстр, заступник голови республiканського парламенту та кiлька депутатiв. Головою Виконавчого комiтету, який контролює партiйний апарат, обрано генералового рiдного брата.

На цьому не завершилося. Лiдер Соцiал-демократiї заявив, що його намагаються дискредитувати через те, що дiяльнiсть ним очолюваної комiсiї загрожує окремим урядовцям та бiзнесменам, якi, за його словами, були пов’язанi з колишнiм режимом. Обрадович поiменно згадав республiканського прем’єр-мiнiстра Зорана Джiнджича та мiнiстра внутрiшнiх справ Душана Михайловича. Джiнджич з цього приводу сказав, що буде проведено окрему сесiю кабiнету мiнiстрiв, на якiй буде розглянуто наслiдки скандалу.

Однi вважають, що Вук Обрадович сексуальний манiяк. Iншi, що вiн послiдовний борець за за правду. Якби там не було, правляча коалiцiї почала хитатися. У владi немає мiсця для усiх, хто причетний до скандалу. Наразi важко сказати, чи переможуть прихильники чи опоненти генерала Вука.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG