Доступність посилання

ТОП новини

15 травня виповнилося 844 роки від смерті великого князя Київського Юрія Долгорукого


15 травня виповнилося 844 роки від смерті великого князя Київського Юрія Долгорукого

Київ, 11 травня 2001 - У січні 1107 року великий князь Київський Володимир Мономах на знак миру з переможеними ним половцями видав свого шостого сина Юрія за доньку половецького хана Аепи. По смерті батька 1125 року Юрій отримав у володіння далекі північно-східні околиці Київської держави на берегах Клязьми та Оки.

Незабаром Юрій, згодом прозваний Долгоруким, переніс столицю свого князівства з Ростова до Суздаля, а 1147 року заснував містечко Москву. Проте малозаселені володимирські, ростовські та суздальські землі не дуже цікавили Юрія, який вважав себе спадкоємцем Київського престолу. 1132 року він захопив Переяслав, розраховуючи звідти невдовзі потрапити до Києва, однак уже через вісім днів був вибитий з міста своїм старшим братом – київським князем Ярополком. А через три роки Юрій навіть запропонував Ярополкові обміняти більшу частину ростово-суздальської землі на невелике Переяславське князівство.

1143 року князь Ізяслав Мстиславич, захопивши Переяслав, просив Юрія допомогти оволодіти Києвом. Той відмовив, бо сам хотів стати великим князем. Нарешті, 1149 року Юрій здобув Київ і перебував на великокняжому престолі два роки, доки його не вигнав звідти Ізяслав. 1154 року Юрій, скориставшись смертю Ізяслава, вдруге захопив Київ, але не втримався там і року.

1155 року Юрій втретє пішов на Київ і оволодів ним без бою, оскільки київський князь Ізяслав Давидович при його наближенні втік з міста. Юрій роздав своїм синам уділи: Глібу – Переяслав, Борису – Туров, Васильку – Поросся, Андрієві – Вишгород.

На початку травня 1157 року князі Ростислав, Ізяслав та Мстислав вирушили походом на Київ. Але вже 10 травня київські бояри-змовники отруїли Юрія, і через п’ять днів він помер. У день смерті Юрія кияни розгромили його маєтки і вбили кількох його слуг.

Великий князь Київський Юрій Долгорукий похований у церкві Спаса на Берестові поруч із Печерською лаврою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG