Доступність посилання

ТОП новини

Сербія – Косово


Сербія – Косово

Прага, 15 травня 2001 - Керівництво союзу НАТО погодилося на розміщення сербських військ в останній і найважливішій частині так званої буферної зони уздовж кордрну із краєм Косово, де досі орудували албанські бойовики. Тим часом керівник адміністрації ООН у Косові оголосив про те, що в листопаді у краї відбудуться загальні вибори, на основі яких буде сформовано місцевий парламент, а пізніше уряд.

Югославські і сербські керівники привітали рішення союзу НАТО віддати під остаточний контроль сербської армії п’ятикілометрову нейтральну зону на півдні Сербії, звідки до останнього дня оперували албанські бойовики. Міністр внутрішніх справ Югославії Живкович заявив, що тепер Бєлград зможе здійснювати контроль над цілою країною, яка, згідно з його словами, дотепер залишалася «великою руїною». Рішенню союзу НАТО передували затяті сутички албанських сепаратистів із сербськими підрозділами у долині Прешево, де у понеділок в перестрілках загинуло двоє албанців, хоча албанська сторона заявила про значно більшу кількість жертв. Представник ООН у справах біженців заявив, що в понеділок буферну зону залишили 500 албанських біженців. Згідно з рішенням союзу НАТО, сербські війська мали би взяти під остаточний контроль решту території буферної зони 24 травня. До цього часу албанські загони мали би відступити до Косова. Однак, спостерігачі висловлюють сумніви у тому, що албанські сепаратисти достосуються до рішення союзу НАТО.

Тим часом у самому краї Косово теж намічаються серйозні зміни. У понеділок керівник адміністрації ООН у Косові Ганс Геккеруп оголосив про те, що 17 листопада тут відбудуться загальні вибори. Хоча край залишиться у складі Сербії, місцеве населення отримає більше прав, ніж воно мало у 70-ті роки у складі соціалістичної Югославії. Органи місцевого самоуправління, тобто провінційний парламент складатиметься із 120-ти депутатів. 10 місць із цього числа передбачено для представників сербської громади, а 10 інших – для представників різних етнічних груп краю, зокрема циганів і турків. Місцевий парламент обиратиме президента, а також схвалюватиме кандидатуру прем’єр-міністра і складу кабінету міністрів, який запропонує президент.

За словами оглядачів, вибори у Косові стануть вирішальним екзаменом стабільності на Балканах і успішності адміністрації ООН. Після виборів представництво ООН і надалі залишатиметься в Косові для нагляду над дотриманням резолюції ради безпеки ООН 1244, згідно з якою край залишатиметься у складі Сербії, проте отримає широку автономію із місцевим самоуправлінням. Після виборів адміністрація ООН стежитиме за діяльністю судів і поліції, а також контролюватиме засоби місцевої оборони і зовнішні взаємини краю. Тобто головні атрибути незалежності залишаться в руках адміністрації ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG