Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН – Ірак


Рада безпеки ООН – Ірак

Прага, 17 травня 2001 - Члени ради безпеки ООН обговорюють можливості пом’якшення економічних санкцій проти Іраку. У майбутньому імпорт харчів і товарів для населення проходитиме поза контролем союзників. Санкції залишаться чинними лише на доставу сировини і товарів, які можуть бути використані у військовій промисловості.

Міжнародні санкції проти Іраку оголошено 90-го року після окупації іракськими військами Кувейту. Протягом останніх років рада безпеки ООН регулярно повертається до проблеми пом’якшення або скасування санкцій проти Іраку. Головною умовою скасування санкцій, яку Багдад постійно відкидає, це повернення до Іраку групи міжнародних інспекторів для відновлення контролю над військовими програмами і підприємствами, які можуть виробляти зброю масового знищення. Серед військових фахівців і далі залишаються підозріння, що Ірак продовжує розробку ядерної, хімічної і біологічної зброї. Санкції проти Іраку передбачають також заборону польотів воєнних літаків над чітко визначеними зонами на півночі і на півдні країни, щоб захистити таким чином місцеве населення (тобто курдів на півночі і шиїтів на півдні) від дальших розправ з боку режиму Саддама Хусейна.

Тепер Сполучені Штати і Великобританія розпрацьомують новий варіант резолюції, яку представлять на обговорення ради безпеки ООН наступного тижня. Згідно з цією версією, контоль над увезенням товарів для цивільних потреб буде припинено, натомість буде посилено нагляд над імпортом військових або інших товарів, які можна використати у військовій промисловості. Відтепер Ірак зможе відновити також рейси цивільної авіації по всій своїй території. Залишатимуться також обмеження на експорт іракської нафти у рамках програми «нафта за харчі» і контроль ООН над вирученими сумами, які Багдад може використовувати для закупівель товарів першої необхідності і харчів для населення. Залишиться чинною головна вимога ради безпеки ООН для скасування санкій: згода Багдада на повернення міжнародних військових інспекторів на іракські військові об’єкти.

Виступаючи в середу перед журналістами у Вашінгтоні, представник держдепартаменту США Баучер заявив з цього приводу:

Мета цієї процедури, каже Баучер, установити ефективний контроль над можливостями Іраку закупляти зброю, створювати загрозу для сусідніх країн, особливо за допомогою зброї масового знищення.

Оглядачі наголошують на тому, що нинішній перегляд санкцій передбачає явн і полекшення для Іраку. Проте реакція Багдада свідчить про те, що режим Саддама Хусейна і далі не має наміру співпрацювати з радою безпеки ООН. Багдад погрозив Йорданії і Туреччині припиненням достав нафти, якщо вони підтримають нову резолюцію ради безпеки ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG