Доступність посилання

ТОП новини

Слiдчий суддя у Бєлградi у середу допитував Мир’яну Маркович, дружину екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича та двох його близьких спiвробiтникiв


Слiдчий суддя у Бєлградi у середу допитував Мир’яну Маркович, дружину екс-президента Югославiї Слободана Мiлошевича та двох його близьких спiвробiтникiв

Бєлград, 17 травня 2001 – Бєлградська преса пише, що кожного дня розкриваються новi подробицi про надужиття владою колишнiми урядовцями.

Мир’яну Маркович допитувано у зв’язку з процесом групi особистих охоронцiв її чоловiка, якi 1 квiтня поранили чотирьох полiцейських. Жодних подробиць про допитування не оприлюднено. Панi Маркович була оточена групою охоронцiв й працiвникiв Служби безпеки й уникнула зустрiчi з журналiстами. Її дочку Марiю ще не допитувано в цiй справi. Вона в одному iнтерв’ю заявила, що в час коли її батька заарештовано стрiляла не в полiцiю, а у повiтр’я. Це зробила, за її словами, тому, що випила надто багато спиртного i також прийняла седативнi медикаменти. Перед судом у середу постав й Микола Шаiнович, колишнiй заступник союзного прем’єр-мiнiстра, якого минулого тижня позбавлено депутатської недоторканностi. Його звинувачено у надужиттi владою.

Преса у четвер оприлюднила окремi частини звiту спецiальної урядової комiсiї, яка розглядала порушення закону колишнiми урядовцями у галузi фiнансiв. Об’ємiстий документ мiстить в собi безлiч даних про фiнансовi операцiї якими громадян та державну касу позбавлено майже дев’яти мiльярдiв нiмецьких марок. За участю Мiлошевича, скажiмо, ухвалено рiшення заснувати так званi пiрамiдальнi банки, якi згодом збанкрутували. Власники цих банкiв в першiй половинi дев’яностих рокiв грали роль великих патрiотiв, фiнансували повстання сербiв у сусiднiх країнах та заявляли, що через свої закордоннi пiдприємства рятують Сербiю вiд мiжнародних санкцiй. Виявилося, що вони лише перараховували грошi на закордоннi банкiвськi рахунки мiнiстрiв та керiвникiв державних вiдомств. На списку, мiж iншими, дружина, дочка та брат Слободана Мiлошевича, колишнi глави уряду та парламенту Сербiї Мирко Мар’янович i Драган Томич, директор Митної служби Мiгаль Кертес та iншi.

Взявши до уваги усi досi оприлюдненi факти про зловживання Мiлошевича та його команда, можна уявити собi яке здивування у Бєлградi викликало повiдомлення про те, що Селянська партiя України нiбито зiбрала майже пiвмiльйона пiдписiв за звiльнення екс-президента Югославiї. Жодна бєлградська газета не оприлюднила це повiдомлення. Один журналiст, який його прочитав на Iнтернету, сказав: “Прости їм, Господи, бо не знають, що роблять”. У Сербiї, яку Мiлошевич залишив у бiдi, на його пiдтримку не було б можливо зiбрати навiть десяту частину пiдписiв, зiбраних його українськими вболiвальниками. Серби просто не вiрять, що серед тих, хто вимагає звiльнення Мiлошевича, справдi є сто депутатiв Верховної ради. Хоча вiн для когось в Українi є “iнтернацiональним героєм та взiрцем протидiї експансiї Заходу”, сербський загал його вважає символом горя i страждань та воєнним злочинцем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG