Доступність посилання

ТОП новини

Святкування дня Єрусалима в Ізраїлі відбулося на тлі масових демонстрацій та мітингів


Святкування дня Єрусалима в Ізраїлі відбулося на тлі масових демонстрацій та мітингів

Єрусалим, 23 травня 2001 ― Як і кожного року цього понеділка Ізраїль відзначав річницю возз’єднання Єрусалима внаслідок шестиденної війни 1967 року.

На офіційній церемонії прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон заявив, що Єрусалим назавжди залишиться неподільною столицею ізраїльської держави з Храмовою горою у його центрі. Він зазначив, що Ізраїль досягне мирного порозуміння з арабами, якщо буде дотримуватися послідовної політичної лінії та рішучості.

Проте представник організації «Визволення Палестини» в Єрусалимі Файсел Хусейні заявив, що через 20 років араби досягнуть демографічної рівноваги з євреями у Єрусалимі. Дійсно, за останні 34 роки після возз’єднання Єрусалима кількість його арабського населення збільшилася на 197% у порівнянні з 121% - у єврейського населення. Сьогодні євреї становлять 68% у загальному населенні Єрусалима.

Протягом дня відбулися масові демонстрації євреїв. Біля штабу палестинських організацій «Оріон хауз» єврейські демонстранти символічно спалили прапор Палестинської автономії. Араби виступили там з контрдемонстрацією. Ізраїльська поліція втрутилася для збереження спокою. Араби закидали камінням поліцейських, але, загалом, демонстрації відбулися без інцидентів.

Увечері був влаштований святковий фейєрверк у центрі міста. Одначе, на його околиці у районі Гіло було не до святкування, бо палестинські снайпери з району Віфлеєма відкрили вогонь по ізраїльському цивільному населенню. Внаслідок снайперського обстрілу було поранено 5 цивільних осіб.

Слід зазначити, що арабські жителі Єрусалима, як правило , не беруть участі у насильницьких діях бойовиків. Тому, дотепер ситуація у самому Єрусалимі залишалася досить спокійною і найтрагічніші теракти з великою кількістю людських жертв було скоєно у інших містах Ізраїлю.

Чи така порівняно спокійна ситуація триватиме, покаже тільки час.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG