Доступність посилання

ТОП новини

Американські тютюнові компанії перемогли Україну


Американські тютюнові компанії перемогли Україну

Прага, 23 травня 2001 — Американська тютюнова промисловість здобула низку юридичних перемог — і одну з них над Україною.

Американський апеляційний суд у Вашинґтоні протягом одного лише дня в понеділок відхилив відразу кілька позовів, що вимагали відшкодувань від тютюнових компаній США за лікування курців. Одним із позивачів була й держава Україна, яку вочевидь надихнули на бажання розжитися немалими грішми попередні успіхи американських штатів.

Іще 1998 року американська тютюнова промисловість після тривалих судових процесів із низкою штатів погодилася виплатити їм протягом 25 років загалом 246 мільярдів доларів, щоби відшкодувати витрати цих штатів на лікування захворювань, що пов’язані з палінням тютюну.

І на неї відразу посипалися нові позови: з такими самими вимогами до суду звернулися деякі американські страхові лікувальні фонди — а ще уряди трьох держав. У компанії з Ґватемалою й Нікараґуа опинилася й Україна.

Ці країни теж домагалися виплат коштів, витрачених на лікування людей, що захворіли внаслідок паління — вони стверджували, що зазнали через це значних фінансових втрат, бо конституційно чи юридично зобов’язані надавати всім чи принаймні найнезаможнішим своїм мешканцям безкоштовну медичну допомогу.

Але цього разу не вийшло: судді федерального апеляційного суду одноголосно вирішили, що жоден із цих позовів не має ґрунту: позивачі й близько не змогли довести, що тютюнові компанії завдали їм шкоди безпосередньо: адже постраждали в першу чергу окремі курці, і саме за ними залишається право подавати власні позови — а вимоги України й інших держав, так само як і лікувальних фондів, «занадто віддалені, непевні, вторинні й непрямі», щоб їх можна було прийняти до розгляду за американським законодавством.

Складні юридичні формулювання судової ухвали дають зрозуміти, що так само будуть приречені в американських судах і будь-які майбутні намагання іноземних держав відсудити гроші за схожою схемою. Прецедент створено — суд особливо наголосив, що система судочинства у США призначена зовсім не для того, аби задовольняти надмірні юридичні претензії інших держав.

І, звичайно ж, у документах справи в апеляційному суді немає згадок про те, скільки твердих американських доларів і з яких коштів витратила українська держава на американських адвокатів, сподіваючись із повітря, тобто власне з цигаркового диму, здобути собі примарні мільйони чи мільярди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG