Доступність посилання

ТОП новини

До становища на Близькому Сході


До становища на Близькому Сході

Прага, 24 травня 2001 - Незважаючи на міжнародні заклики до обох сторін ізраїльсько-палестинського конфлікту припинити насилля на палестинських територіях і розпочати переговори про реалізацію рекомендацій комісії Мітчела, криваві сутички між ізраїльськими силами безпеки і палестинцями тривають.

Запеклі сутички відновилися у секторі Газа після того, як палестинці обстріляли сусіднє єврейське поселення. Уснаслідок перестрілки поранено близько сорока палестинців, у тому числі 15 дітей. Перестрілки тривали також на західному березі Йордану і в самому Ізраїлі, де палестинці обстріляли околицю Єрусалима Ґіло, убивши одного ізраїльтянина і поранивши іншого.

У середу президент США Буш звернувся до Шарона й Арафата із закликом скористатися з нагоди і взяти за основу відновлення мирних переговорів рекомендації міжнародної комісії, яку очолив колишній американський сенатор Мітчел. Після дослідження причин конфронтації комісія Мітчела запропонувала сторонам негайне припинення вогню, замороження дальшої розбудови єврейських поселень на палестинських територіях, арешт палестинців, причетних до терористичних актів проти Іхраїлю і відновлення мирного процесу.

Днем раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Шарон, у рамках рекомендацій комісії Мітела дав наказ односторонньо припинити акти насильства проти палестинців, якщо не постане загрози для життя ізраїльських солдатів. Він також закликав палестинських лідерів припинити вогонь принаймні на два місяці, щоб переконатися у готовності сторін до відновлення переговорів. Однак, Арафат відкинув пропозицію Шаррона припинити вогонь на два місяці, що мало би послужити передумовою реалізації рекомендацій Мітчела. У Парижі після переговорів із прем’єр-міністром Франції Жоспеном Арафат виступив перед журналістами, заявивши, що Шарон мав би прийняти в цілості рекомендації комісії Мітчела, які схвалив Європейський союз, Сполучені Штати, арабські країни, Росія і самі палестинці. На зауваження одного з репортерів у справі перерви між припиненням вогню і втіленням у життя рекомендацій комісії Мітчела, Арафат роздратовано відповів: ви хто такий, представник Шарона? Він саме цього домагається, викрикнув Арафат. Коротше кажучи, палестинці домагаються одночасно - припинення вогню і замороження дальшої розбудови єврейських поселень на палестинських землях. Дальші палестинські вимоги передбачають виведення ізраїльських військ з палестинських територій, зокрема із західного берега Йордану, де ізраїльські підрозділи контролюють 80 відсотків землі, а також із сектора Газа, де під контролем ізраїльтян залишається третина території.

Варто нагадати, що протягом останніх восьми місяців, тобто унаслідок останньої хвилі конфронтації між сторонами загинули 444 палестинці, 88 ізраїльтян і 13 ізраїльських арабів. Із нинішнім розвитком подій оглядачі висловлюють радше песимістичні прогнози у справі відновлення мирних переговорів у найближчому майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG